Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Vernisaj expoziţie Franz Binder

24 iulie, 2008

Avem plăcerea să vă invităm la expoziţia aniversară intitulată „15 – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder la 15 ani de la inaugurare”, ce va fi vernisată joi, 24 iulie, la orele 12.30, la sediul Muzeului, din Piaţa Mică, nr. 11, prilej cu care va fi lansat şi setul de vederi prezentând câteva obiecte reprezentative „Din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder.”

Au trecut 15 ani de când Muzeul de Etrnografie Universală „Franz Binder”, parte integrantă a Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” şi unicul muzeu de etnografie extraeuropeană din România, îşi deschidea pentru prima dată porţile. Acum, la ceas aniversar, vă invită să răsfoim împreună, public, prieteni şi colaboratori, filele de album care păstrează amintirile celor mai importante momente din istoria colecţiilor şi a muzeului.

Expoziţia aniversară intitulată „15 – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder la 15 ani de la inaugurare”, va fi vernisată joi, 24 iulie, la orele 12.30, la sediul Muzeului, din Piaţa Mică, nr. 11, prilej cu care va fi lansat şi setul de vederi prezentând câteva obiecte reprezentative „Din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder.” Acestea vor putea fi achiziţionate din reţeaua de distribuţie a Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi de la librăria Humanitas din centrul Sibiului.

Iniţiativa creării Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” îi aparţine directorului Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”, dr. Corneliu Bucur, implementarea lui reprezentând răspunsul la o cerinţă vitală a secolului al XXI-lea impusă de principiul alteritaţii culturale şi al cunoaşterii propriei identităţi prin compararea cu valorile altor culturi. Unitatea a primit denumirea de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” în semn de respect faţă de cel care, în 1862, când etnologia nu se constituise încă în ştiinţă, devenea fondatorul colecţiilor extraeuropene de la Sibiu, prin donaţia de peste 450 de obiecte africane, făcută Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii.

Colecţiile au fost îmbogăţite ulterior prin donaţiile făcute aceleiaşi instituţii de Carl F. Jickeli, Arthur von Sachsenheim, Andreas Breckncr, Hermann von Hannenheim, Gustav A.Schoppelt, Karl Meliska şi mulţi alţii, cu obiecte provenind din ţinuturi de pe toate continentele: Africa de est, Egipt, China, Japonia, Java, India, Sri Lanka, Oceania, Australia, Brazilia, America, Turcia etc. Călători, naturalişti, geografi sau pur şi simplu amatori de curiozităţi, ei ilustrează modul în care se naşte etnologia, o ştiinţă care a transformat curiozitatea pentru cunoaşterea Celuilalt în profesie.

Modul de prezentare sobru, ce nu face concesii unor aşa-zise “viziuni artistice” tot mai frecvente în muzeografia românească , ambianţa expoziţională deosebit de plăcută , grija pentru detaliu, au arătat că la sibiu există o activitate muzeistică menită nu numai să ofere date şi informaţii cât mai numeroase ci să şi educe gustul publicului, să-i faciliteze acestuia o înţelegere plenară a mesajului expoziţiilor, să-i ofere momente de destindere. Acestea sunt trăsături pe care le identifica prof. Anghel Pavel, în primele expoziţii ale Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder, şi de la care acesta nu se abate nici acum.

Pentru iubitorii Internetului, Muzeul Franz Binder a pregătit şi un site care poate fi vizualizat la adresa www.franzbinder.sibiu.ro şi va lansa un catalog on-line al colecţiei Franz Binder.

Pentru viitor, principalele direcţii de dezvoltare sunt, în primul rând, îmbogăţirea colecţiilor şi conservarea, într-o stare cât mai bună a celor existente, colaborarea cu Reprezentanţele Diplomatice acreditate în România pentru o prezentare cât mai bună şi mai variată a civilizaţiei şi artei tradiţionale a popoarelor lumii, şi, nu în ultimul rând, fondarea Galeriilor de Artă Populară, pentru vânzarea artizanatului din ţările extraeuropene.

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder

Contact: Alexandra Elena Todoran (muzeograf)

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Sibiu, Piaţa Mică, nr. 11;

Tel. 0269/218195 sau 0726/263898

E-mail:aetodoran @ muzeulastra.ro

www.franzbinder.sibiu.ro

Details

Date:
24 iulie, 2008
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” – Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Google Map
View Venue Website