Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Zilele Antropologiei Româneşti, 10-14 iunie

10 iunie, 2010 - 14 iunie, 2010

In perioada 10-14 iunie 2010, Complexul National Muzeal ASTRA, in colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, prin Facultatea de Istorie si Patrimoniu Nicolae Lupu, organizeaza Sesiunea Nationala, cu participare internationala, Zilele Antropologiei Romanesti, editia a XVII-a. Tema editiei din acest an este Hrana-intre necesitate si arta la romani si minoritati. Sesiunea este organizata pe trei sectiuni: istorie-arheologie, antropologie culturala si litere si arte. Programul complet al manifestarii este in fisier atasat. Programul sesiunii, precum si alte manifestari din aceasta perioada, vor fi abordate si intr-o conferinta de presa, organizata miercuri, 9 iunie, incepand cu orele 10,00, la Casa Artelor.

Vineri, 11 iunie 2010, incepand cu orele 12,00, va fi vernisata expozitia Hrana , la Casa Hermes, in Piaţa Mică, nr. 11.

japafest
Tot in aceasta saptamana organizam o noua serie de ateliere cu titlul Intalnire cu Japonia, in Muzeul in aer liber, marti, 8 iunie 2010, la Etno-Tehno Parc, intre orele 13,00-16,00.
Cu stima,

Ovidiu Baron

Sef Serviciu Marketing, Turism, Pedagogie Muzeala

Complexul National Muzeal ASTRA

Tel: +40 269 21 80 40 Fax: +40 269 21 80 60

www.muzeulastra.ro

Prezentarea Complexul Național Muzeal „ASTRA” în Ghidul muzeelor de la CIMEC

PROGRAM GENERAL

 

 

Joi, 10 iunie 2010

– sosirea participanţilor; cazarea la Vila Diana, Muzeul în aer liber (Calea Răşinari, poarta III); micul dejun va fi servit la Hanul din Veştem

– orele 20.30 – cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

Vineri, 11 iunie 2010

– orele 10.00 – deschiderea în plen a Sesiunii, Universitatea „Lucian Blaga”

– orele 10.30 – vernisajul expoziţiei de carte

– orele 11.00 – lansare de carte Karla Roşca, Horst Klusch, Ceramica de breaslă, habană şi manufacturieră din Transilvania”, Sala de conferinţă, Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21

– orele 12.00 – vernisajul expoziţiei Hrana, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11

– orele 14.00 – 15.30 – dejun, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

– orele16.00 – 19.00- desfăşurarea lucrărilor pe secţiuni tematice, Universitatea „Lucian Blaga”

– orele 20.30 – cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

 

Sâmbătă, 12 iunie 2010:

– orele 09.30 – 13.00 – desfăşurarea lucrărilor pe secţiuni tematice, Universitatea „Lucian Blaga”

– orele 13.30 – 15.00 – dejun, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

– orele 15.30 – 20.00

o vizitarea Muzeului în aer liber

o participarea la workshopul organizat de departamentul de conservare-restaurare

o participare la atelierele de preparare a hranei – zona Cârciumii din Bătrâni

– orele 20.30 – cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

Duminică, 13 iunie 2010

– orele 09.30 – 13.00 – participarea la workshopul: Hrană tradiţională – hrană rituală, Muzeul în aer liber

– orele 13.30 – plecarea la o stână din Mărginimea Sibiului; masă tradiţională

– orele 20.30-cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6

 

 

Luni, 14 iunie 2010

– plecarea participanţilor

PARTICIPANŢI SESIUNE

 

INVITATI EXTERNI

1. IAROSLAVA Oresia COLOTELO – consilier superior Ministerul Culturii şi Cultelor, Uniunea Ucrainienilor din România

Hrana la ucrainienii din România

 

2. ŞTEFAN VIRGIL NIŢULESCU – Preşedinte al Consiliului Internaţional al Muzeelor – ICOM – va lua cuvântul în plen la deschidere

 

3. BIRO EMESE – consilier cultural-Centrul Cultural Judeţean Harghita Miercurea Ciuc

Bucătăria secuiască

 

4. dr. IOAN GODEA, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea – Titlu rezervat

  1. dr. ELENA RODICA COLTA, muzeograf, Complexul Muzeal Arad

Dubla semnificaţie a bucătăriei tradiţionale în zona de frontieră româno-maghiară

 

PAUL MARIAN CROITORU, bibliotecar referinţe, Academia de Studii Economice, Bucureşti

Elemente de alimentaţie rituală în S-V-ul judeţului Botoşani

 

KOGĂLNICEANU RALUCA, muzeograf II Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, Giurgiu şi Valentin Dumitraşcu Institutul de Arheologie Bucureşti

Resturile osteologice animaliere din cimitirul Hamangia de la Cernavodă-Columbia D: indicii privind hrana morţilor sau altceva?

 

dr. ANGELA SIMALCSIK, ROBERT-DANIEL SIMALCSIK , VASILICA MONICA GROZA, Academia Română-Filiala Iaşi

Starea de nutriţie şi obiceiurile alimentare la unele populaţii din Delta Dunării

 

 

9. ROBERT-DANIEL SIMALCSIK, asistent cercetare Academia Română-Filiala Iaşi Preferendumul alimentar al populaţiei de confesiune catolică din Hălăuceşti (jud. Iaşi)

 

10 dr. BOLDUR DIMITRIE OVIDIU, muzeograf Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău

„Pelincile Domnului” în Moldova centrală- între profan şi sacru

 

lector dr. BĂLĂ LAURENŢIU, Universitatea din Craiova, Departamentul de LSA –Hrana românilor, de la „păpică” la „haleală”

 

conf. Univ .dr. NARCISA ŞTIUCĂ, Universitatea Bucureşti

 

Alimentaţia tradiţională. Criterii de includere în Registrul Patrimoniului Cultural Imaterial din România

 

13.Dr. MANOLACHE VIORELLA, asistent de cercetare Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Bucureşti

Radiografii culinare româneşti între ironie-ludic şi realitatea politică

 

14. IONUŢ SEMUC VLAD, cercetător ştiinţific III Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, Bucureşti

Aspecte privind alimentaţia românilor din Timocul bulgăresc

 

15. dr. ALEXANDRA COMŞA , Bucureşti

Food as an Offering in Some Prehistoric Cemeteries from Romania

16.DOREL MARC, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară

Aspecte etnografice privind alimentaţia societăţii tradiţionale din zona Mureşului Superior. Interferenţe

 

17.LAURA POP, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară

Mesele funerare între excesele păgâne şi cumpătarea creştină

 

 

18. CAMELIA BURGHELE, cercetător ştiinţific Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Alimente şi alimentaţie, mâncare şi obiceiuri culinare la Chilioara (jud. Sălaj)

 

19. NICOLAE CONSTANTINESCU prof. Universitatea Bucuresti

Hrana si cultura. Perspective antropologice.

 

20. Dr. DOINA CIOBANU, Director, Muzeul Judeţean Buzău

Sarea-aliment, conservant şi hrană rituală

 

21. prof. Univ. Dr. NICOLAE PANEA, Prorector, Universitatea din Craiova

Hrana şi hrănirea, de la realitate la metatext

 

 

22. ANA BÂRCĂ, Director Patrimoniu, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti

Pâinea aducerii aminte

 

23. ZIZI COVACEF, Constanţa

Mittelalterliche Vorrichtung zum Mahlen von Getreide

 

 

24. PETRE COVACEF Constanţa

Nahrungsmittel-Tezepte und traditionelle halbfertige Gerichte in der mittelalterlichen Dobrudscha

 

25. EMILIA MARTYIN, prof. Gyula, Ungaria

Rolul apotropaic al apei în tradiţiile româneşti din Ungaria

 

 

26. Conf. univ. dr. MONICA TARCEA, Disciplina de Igiena şi sănătate Publică, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tg. Mures

Caracteristici ale comportamentului alimentar la un lot de tineri mureşeni

 

27. drd. ŞERAN CORINA –VIORICA, profesor Grup Şcolar “Csiky Gergely Arad –Hrana rituală în context funerar la românii şi rromii din Podgoria Aradului

 

28. GABRIELA Mariana LUCA, Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara- Calea rătăcită. Studiu interdisciplinar asupra consumului de alcool în peisajul socio-cultural balcanic

29. DUMITRAŞCU VALENTIN, cercetător ştiinţific III Institutul de arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti

Arheozoologia ca mijloc de cunoaştere a alimentaţiei oamenilor din preistorie

30. VARVARA BUZILĂ, Chişinău

Comuniunile alimentare văzute din perspectiva prescripţiilor şi interdicţiilor

31. dr. RUXANDRA ALAIBA, Iaşi

Ceramica de uz gospodăresc de la Banca Gara-Şapte case, secolele III-V, capacităţi şi funcţionalităţi

32. ELENA CSOBAI, Gyula, Ungaria

Alimentaţia populară reflectată în Muzeul de bază al românilor din Ungaria

33. ISTRĂTESCU CRISTIAN, Germania

Colacul, la romanii carpato-balcanici. (origine, simbolistica si forma)

34. IŞFANONI DOINA, Bucureşti

35. IŞFĂNONI, Bucureşti

36. STELUŢA PĂTRAŞCU, muzeograf, Muzeul Judeţean Teleorman, Alexandria Arta culinară în familia Noica

 

34. ENACHE TUŞA, asist.univ. Universitatea “Ovidiu” Constanţa

Analiză comparativă a influențelor gastronomice la tătari și aromâni.

 

 

 

 

INVITATI DIN SIBIU

 

37. HORST KLUSCH, Sibiu

Pomul cu dinţi de rechini-instrument folosit în Evul Mediu pentru detectarea toxicităţii mâncării

 

38. KARLA ROŞCA, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu

Pâinea între cotidian şi ritual în Slimnic, judeţul Sibiu

 

39. ELIZA PENCIU, Muzeul ASTRA, Sibiu

Alimentaţie şi obiceiuri alimentare în spaţiul germanic, respectiv săsesc, între secolele XII-XVII. Picanterii culinare

 

40. ANA GRAMA, Sibiu

Bun material şi element cu încărcătură tradiţională-Hrana, în satul românesc transilvan de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi prima jumătate a celui de al XIX-lea

 

 

41. CARMINA MAIOR, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu

Mâncări tradiţionale în Mărginime

 

42. BOZAN MARIA, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu

Asimilarea exoticului: orizonturi alimentare noi la începutul perioadei moderne în Transilvania. Ecouri etnografice în publicaţiile timpului

 

43. MUNTEAN DANIELA, Muzeul ASTRA, Sibiu

Aspecte din istoria alimentaţiei poporului român

 

44. MIRELA CREŢU, cercetător, Muzeul ASTRA, Sibiu

Mărturii ale călătorilor străini despre alimentaţie: Moldova secolele XVI-XVII

 

 

45. ELENA RAMONA POTOROACĂ, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu

Aspecte ale bucătăriei tradiţionale româneşti din zona Timocului Negru

 

46. conf. Univ. Dr. SULTANA AVRAM, Facultatea de istorie şi Patrimoniu, Sibiu

Interferenţe şi dispute culinare „tradiţionale”

47. BUCUR ALEXANDRU, Sibiu

Produse alimentare utilizate în zona sudică a Sibiului în secolul al XIX-lea consemnate în memoriile lui Sava Popovici Săvoiu (1818-1906)

 

48. VASILICA IZDRAILĂ, restaurator textile, Muzeul Astra, Sibiu

Merindarul, textilă utilitară şi decorativă

 

 

49. Prof. Dr. ILIE MOISE, Institutul de cercetări socio-Umane Sibiu

Gastronomia tradiţională- o cale de acces la specificul unei comunităţi

 

50. RUSU AURELIAN masterand, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, ULBS

Procurarea hranei, aspecte materiale şi spirituale în cadrul Culturii Lepenski Vir- Schela Cladovei

51. drd. LUCIAN ROBU, CCD., Sibiu,

Consideraţii asupra sistemului şi produselor de alimentaţie pentru turiştii străini din RPR., RSR, în perioada 1960-1980. realitate şi propagandă

52. conf. univ. dr. Cornel Crăciun, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu

Hrana în cinematografia românească

53. Lector dr. Emilia Tomescu, Univ. L. Blaga” Sibiu

„Cina cea de taina si traditia crestina a hranei spirituale”

54. Prof. Vasile Floare , Liceul de arta Sibiu

„Ce se mananca in monarhie, monahism, filosofie sau Cu ce se mananca Monarhia, monahismul, filosofia?

55. ITTU Gudrun-Liane

Aspecte culinare transilvănene la sfârşitul secolului al XVIII-lea în scrisorile Heydendorffilor

Detalii

Începe:
10 iunie, 2010
Se termină:
14 iunie, 2010
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare