Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Expoziţie de arme la Castelul Peleş

10 May, 2008

Muzeul National Peles a vernisat sambata, 10 mai, ora 15,00 expozitia “Arme de aparare individuala, din colectia Regelui Carol I“, iar de la ora 17,00 a avut loc recitalul de Arii din Operete sustinut de solistii Operei Nationale Bucuresti.

Având drept model colecţia de arme de la Sigmaringen, castelul natal, regele Carol I şi-a dorit crearea propriei colecţii în reşedinţa sa de la Sinaia, Castelul Peleş. Graţie acestei pasiuni şi a implicării suveranului în realizarea ei, România se bucură azi de una dintre cele mai valoroase colecţii: peste 3700 de piese, cele mai vechi datând din secolul al XVI-lea, cu o deosebită valoare artistică, având mărci de atelier, oraşe, inscripţii sau alte elemente care le conferă şi o valoare istoric- documentară.

Pe lângă armele provenite din moştenirea regelui, de la Sigmaringen – acestea atestând vitejia strămoşilor şi vechimea Casei de Hohenzollern -, colecţia a fost îmbogăţită prin achiziţiile realizate la cererea regelui Carol I, de către vienezul Julius Scheurer. Acesta a realizat în 1914, la Viena, primul Catalog de colecţie, cuprinzând mai multe mape, care respectă clasificarea de specialitate: arme de paradă, de vânătoare şi de luptă, arme de foc, arme albe şi armuri de cavalerie. Dintre acestea, armele de apărare individuală sunt cele care impresionează prin precizia detaliilor, originalitate ori prin rafinamentul şi eleganţa ornamentelor.

Conştient fiind de valoarea şi semnificaţia acestei colecţii, regele Carol I a întregit actul de înzestrare al Coroanei României, precizând în testamentul său: ,,Colecţiunea mea de arme din Castelul Peleş va rămâne în întregul său acolo ca proprietate a Coroanei României”.

Raluca Minculescu

Details

Date:
10 May, 2008
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.