Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sinaia: Obiectul lunii: ȘEMINEUL (din salonul de muzică) la Casa Memorială “George Enescu” – Vila Luminiș

30 septembrie, 2019 - 4 octombrie, 2019

Obiectul lunii: ȘEMINEUL (din salonul de muzică)

Șemineul se află poziționat în salonul de muzică, cea mai frumoasă cameră a casei memoriale „George Enescu” din Sinaia și nu comunică cu cel din camera alăturată, sufrageria.

Decorat cu vase diferite din alamă și cositor, prevăzut cu paravan de protecție și cu toate accesoriile care… lasă impresia că este încă funcțional, șemineul este clasic, are însă o deosebită importanță, fiind copie după unul dintre cele de la Castelul Bran, la sugestia reginei Maria, una dintre oaspeții de seamă ai maestrului Enescu, care deținea deja castelul din anul 1920, ca reședință de vară, primit în dar din partea orașului Brașov.

Seratele pe care maestrul Enescu le găzduia erau de cele mai multe ori luminate doar de focul din șemineu…era captivant!

Cei care l-au ascultat cântând, aici, la pianul „Ybach”, operele lui Wagner, rămân cu impresia că au fost fermecați de o minunată orchestră: atâta diversitate sonoră obținea din acest instrument, transfigura pianul…

Pentru reuniunile muzicale din vila „Luminiș” erau invitați cei care-și petreceau vacanțele la Sinaia: profesorul Octav Onicescu, Barbu Brezeanu, Traian Orghidan și scenograful Siegfrid, Henri Ghica, Maria Odobescu cu soțul ei, generalul Odobescu, Irina Procopiu cu fiica ei Lila…alte cunoștințe vechi ale lui Enescu din perioada vacanțelor la Peleș și nu în ultimul rând, familia regală.

Desigur, melomană, pianistă talentată, regina Maria l-a asistat pe George Enescu în concertele și recitalurile de la Castelul Peleș dar mai ales în serile de muzică de la vila „Luminiș” din Sinaia.

Pentru contemporanii săi, regina Maria, supranumită, după cum bine știm, „mama răniților”, a fost regina ctitoriță a României, ea nu are numai o dimensiune națională; frumusețea, eleganța, curajul, inteligența, pasiunile și chiar nonconformismul său i-au dat încă din timpul vieții o recunoaștere internațională. „Ultima romantică” nu este doar un erou național, ea poate fi apreciată ca făcând parte din galeria personalităților universale, a fost un precursor al lumii contemporane.
Era o persoană de o vastă cultură europeană.

Enescu, genialul muzician, se considera drept un magician, în urma dedicației pe care principesa Maria, viitoare regină, i-o scrisese pe o fotografie dăruită în 1908.

La sfârșitul vieții, spunea că această fotografie o păstrează în vila „Luminiș” de la Sinaia, cu dedicația: „El trezește muzica în sufletele noastre”.

Detalii

Începe:
30 septembrie, 2019
Se termină:
4 octombrie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național „George Enescu” – București

Loc de desfășurare

Casa Memorială „George Enescu”
Str. Yehudi Menuhin nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Hartă Google