Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: OBIECTUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul Național Peleș – PISTOL DE TIR CE A APARȚINUT REGELUI MIHAI I

1 December, 2021 - 31 December, 2021

OBIECTUL LUNII DECEMBRIE
PISTOL DE TIR CE A APARȚINUT REGELUI MIHAI I.
Böhler Stahl, model Olympia-Sieger, 1936;
oțel; lemn
TIRUL SPORTIV, practicat din secolul al XIX-lea în Occident, are caracter individual și constă în tragerea, cu cea mai mare precizie, la țintă fixă sau în mișcare, din diferite poziții și folosind anumite arme de foc. Ridicarea lui la rang de sport olimpic – probe masculine – s-a întâmplat în 1896, la Jocurile Olimpice de la Atena, iar în 1984 au fost introduse și probele pentru femei, la Jocurile Olimpice din Los Angeles.
În România, la Arad, era fondată în 1831 „Asociația Cetățenească de Tir”, iar la 7 februarie 1934 se înființa „Federația Română de Tir”.
Muzeul Național Peleș prezintă ca obiect al lunii decembrie pistolul-liber de tir, Böhler Stahl, model Olympia-Sieger 1936, ce a aparținut regelui Mihai I.
Titulatura de „pistol-liber” se explică prin faptul că el trebuie ținut cu o singură mână în timpul tragerii. Precizia acestui pistol este legendară. Cu el, trăgătorul suedez Torsten Ullman a câștigat aurul olimpic în proba de pistol 50 m și bronzul în proba de pistol 25 m la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, când a fost, poate, cea mai controversată ediție (decizia CIO, de a acorda Germaniei organizarea Jocurilor, provocând proteste împotriva pericolului reprezentat de fascismul german). La această ediție a fost introdus ceremonialul ștafetei Flăcării Olimpice, torța fiind purtată pe teritoriile a șapte țări (Grecia, Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria, Cehoslovacia, Austria și Germania), iar startul Jocurilor a fost dat de Adolf Hitler.
Pistolul Böhler Stahl, model Olympia-Sieger, este unul pentru țintă, cu o singură lovitură (după fiecare foc tras, trebuie introdus manual următorul cartuș în camera de explozie) și este un model special conceput pentru cinci degete, cu poziție de odihnă a mâinii (vezi foto 5). Designul mânerului nepermițând mâinii să depășească arma, părând astfel că mâna este îmbrăcată complet pentru a oferi suport maxim trăgătorului, ca si cum acesta ar da mâna cu pistolul. Mecanismul de dare a focului este compus din cutia închizătorului (prevăzută cu o fereastră, la partea superioară, pentru introducerea glonțului) și o deschizătură pentru pârghia de manevrare a închizătorului. Pe cutia închizătorului se află un șanț prevăzut cu 2 umeri laterali, la care se fixează înălțătorul bloc cu foaie crestată și prevăzut cu șurub de reglare. Acest pistol are țeavă octogonală conică și deținea cea mai scurtă aprindere posibilă (la acea perioadă), datorită arcului de impact dublu. Închizătorul, sistem Martini, este format dintr-un bloc metalic care se rotește perpendicular pe axul țevii. Partea superioară a cilindrului este mată (pentru a reduce strălucirea), lungimea cilindrului este de aproximativ 28 cm, pistolul având o lungime de 39 cm, calibrul 6 mm și greutatea de 1300 g, cu butoi din oțel Böhler. La partea superioară se află un jgheab pentru introducerea cartușelor. Sistemul de declanșare este echipat cu trăgaci, gardă și siguranță. Patul și ulucul sunt din lemn de nuc sculptat cu motive vegetale.
Inscripții: „BÖHLER STAHL”, „OLYMPIA – SIEGER MODELL”, „RECORD MATCH PISTOLE MOD. 210” și ”UDO ANCSHÜTZ 7363 ZELLA MEHLIS”.
Conform catalogului german „Anschütz”, acest pistol costa 195 de mărci în anul 1936.
Raluca Romok – muzeograf
Árpád Udvardi – fotografii

Details

Start:
1 December, 2021
End:
31 December, 2021
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeulnationalpeles/posts/4657717137599260

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.