Loading Events

« All Events

Sinaia: Obiectul lunii septembrie 2024 la Muzeul Național Peleș – COMODĂ Atelier Portois&Fix, Viena, sfârșitul secolului al XIX-lea

2 septembrie - 30 septembrie

OBIECTUL LUNII SEPTEMBRIE
COMODĂ
Atelier Portois&Fix, Viena, sfârșitul secolului al XIX-lea
Lemn exotic marchetat; bronz turnat, cizelat; marmură
Fondat în anul 1881, de către decoratorii Anton Fix (1846-1918) și August Portois (1841-1895), atelierul vienez Portois&Fix era recunoscut, în secolul al XIX-lea, pentru comerțul cu mobilier, șemineuri și elemente de decor, dar și pentru valoroasele reproduceri după piese de mobilier ale Casei regale din Franța.
În jurul anului 1900, compania vieneză a cunoscut perioada sa de prosperitate datorită participării cu succes la marile expoziții ale vremii. Comenzile au crescut considerabil ducând la exportul de mobilier în multe țări străine, dar și la furnizarea de piese pentru palatele Schӧnnbrunn și Hofburg.
La începutul secolului al XX-lea, firma Portois&Fix a deschis magazine „pariziene” pe Calea Victoriei și în Piața Teatrului din București, devenind furnizoare a Casei regale române ca urmare a succesului pe care l-au avut, în rândurile protipendadei cosmopolite, piesele de artă à la francaise.
Comoda din Apartamentul oaspeților princiari este o copie după Commode Médallier a regelui Ludovic al XV-lea, originalul aflându-se la Palatul Versailles, fiind realizat în anul 1739 de Antoine Robert Gaudreaux (1680-1746), creatorul de mobilier al Casei regale franceze. Urmând cu atenție și precizie, atât fluența decorației în bronz, cât și perfecțiunea tehnicii marchetăriei, firma Portois&Fix a realizat o piesă de mobilier remarcabilă pentru Casa regală română. Decorată în stilul Ludovic al XV-lea, comoda are corpul bogat decorat cu aplicații din bronz: ghirlande floral-vegetale, denari imperiali romani, cochilii, cap de sfinx și medalioane cu scene mitologice. Blatul din marmură roșie și cele patru picioare masive, galbate, decorate superior cu protome de berbec dau un plus de rafinament.
Ștampila atelierului Portois&Fix apare pe panoul din spate al piesei.
Text: Alexandra Ghioarcă, muzeograf.
Reproduceri color: Árpád Udvardi.

Details

Start:
2 septembrie
End:
30 septembrie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeulnationalpeles/posts/916404917185801

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website