Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia a II-a

4 September, 2012 - 7 September, 2012

Muzeul Naţional Peleş

Ambasada Japoniei

Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România

derulează proiectul

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia aII-a

şi organizează 5 Workshop-uri susţinute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia), în perioada 4 – 7 septembrie 2012, în Sinaia, Buşteni şi Braşov.

Workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.

La prima ediţie a atelierului, organizată în septembrie 2011, au participat 150 persoane, din Sinaia, Buşteni şi Comarnic, elevi şi adulţi, care au apreciat iniţiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o indeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.

Îndeletnicire practictă mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreunăcu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans,Green@Company .

Coperta cărţii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaţională a talentului său în acest domeniu, “Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obţinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

 

PROGRAMUL WORKSHOP-URILOR

TATTING – ARTA DANTELEI CU SUVEICA – ediţia aII-a:

Marţi 4 septembrie 2012

11,00 – 13,00 –atelier de tatting – Castelul Peleş

16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni

Miercuri 5 septembrie 2012

11,00- 13,00 – atelier de tatting– Centrul de plasament Sinaia

16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia

Joi 6 septembrie 2012

11,00- 13,00 – atelier de tatting– Muzeul Casa Mureşenilor Braşov

13,30 – 15,00 – vizitarea oraşului Braşov

Vineri 7 septembrie 2012 – Castelul Peleş

10,00 – 12,00 – vizitarea Castelului Peleş

13,00 – Concluzii

Nr. maxim de participanti – 20 persoane (elevi si adulti)/atelier

Participanţi:

Muzeul National Peleş

Muzeul Casa Mureşenilor Braşov

Centrul Cultural Carmen Sylva,Sinaia

Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni

Centrul de plasament Sinaia

Organizatori:

Ministerul Culturii şi Patrimoniului National

Muzeul National Peleş

Ambasada Japoniei

Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România

Parteneri:

Restaurantul Kuib Sinaia

AMANN GROUP

Partener media:

Redescoperă Sinaia

Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeului National Peles: contact@peles.ro si la sediile partenerilor proiectului;

Materialele necesare desfasurarii activitatii vor fi puse la dispoziţie de dl. Yusai Shokoin;

Ultima zi de inscriere: luni, 3 septembrie 2012.

Contact MNP:

Tel: 0244 210 918/129-sectia Relatii publice

Fax: 0244 212 416

e-mail: contact@peles.ro

Persoane de contact: Daniela Voitescu, Alexandru Duta, Gabriela Dascalu

TATTING

TATTING este o dantela lucrata manual numai din inele, picouri si noduri, cu ajutorul suveicii si este considerata cea mai reprezentativa expresie a artei textile, datorita delicatetei modelelor redate.

Milieu lucrat in tehnica tatting/frivolité

(A New Aproch To Tatting- Yusai Shokoin)

Aceasta tehnica de lucru este cunoscurta din cele mai vechi timpuri si fiecare popor are cate o denumire proprie limbii sale, fiind cunoscuta in Anglia ca tatting, in Franta ca frivolité si in Italia ca occhi.

Îndeletnicire practicta mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusa in Romania din Flandra si este cunoscuta ca dantela frivolité fiind considerata un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

Denumirea de tatting se impune in 1843, ca urmare a folosirii lui in cartea The Ladies’ Handbook of MiIlinery, Dressmaking and Tatting, publicata la Londra, dar cea care a consacrat termenul a fost Mlle. Eleonore Riego de la Branchardiere (cunoscuta ca Mlle. Riego), din Anglia. Ea a pus bazele teoretice ale acestei tehnici, publicand peste o suta de carti despre dantelele lucrate cu croseta si cu suveica, intre anii 1846 si 1887. Mlle Riego poate fi considerata “parintele artei moderne de dantela cu suveica”.

SUVEICA

SUVEICA este o piesa de forma alungita, folosita pentru dirijarea firului la razboiul de tesut si la crosetat. Ea are diferite forme si dimensiuni si poate fi confectionata din lemn, fildes, otel, sidef, baga, portelan si in zilele noastre, din plastic. Aurita si minutios decorata, suveica a atras atentia colectionarilor pasionati de acest domeniu.

Suveici din fildes

Aceasta arta continua sa aiba inca multi adepti si de aceea apar continuu tehnici din ce in ce mai elaborate de realizare a dantelei cu suveica. Exista organizatii internationale, cum ar fi International Old Lacers. Inc, care promoveaza popularizarea acestei indeletniciri, diversificand modelele precum si natura firelor folosite la lucru.

Dantelele lucrate cu suveica in tehnica tatting/frivolité, infrumuseteaza si totodata inobileaza obiectele de vestimentatie (gulere, mansete, corsaje), putand fi utilizate insa si ca accesorii pentru doamne (posete, margini de batiste), precum si ca podoabe de Craciun.

Poseta lucrata in tehnica tatting/frivolité

(A New Aproch To Tatting- Yusai Shokoin)

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a Romaniei, in care a excelat la varsta maturitatii, a fost realizarea dantelei cu suveica si impreuna cu prietena sa care facea parte din inalta societate engleza, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicand cartea The Art of Tatting, care aparea la Londra, in anul 1910, la editura Longmans,Green@Company .

Coperta cartii

Tiparita intr-o editie de lux, cartea este structurata pe cinci capitole si reproduce 54 de fotografii alb-negru, prezentand imagini inedite cu Regina Elisabeta crosetand cu suveica pe terasa Castelului Peles si lucrari ale reginei si autoarei.

Aceasta carte este dedicată M.S. Reginei României Elisabeta „ale cărei pasiuni şi cunoştinţe artistice în prelucrarea firului de aţă nu vor înceta niciodată să încurajeze femeile care brodează, indiferent de clasă socială şi ţară” si beneficiaza de o introducere ampla semnata cu pseudonimul literar al reginei, Carmen Sylva.

Regina Elisabeta lucrand pe terasa Castelului Peles

(The Art of Tatting – Lady Hoare)

Asa cum scria regina Elisabeta,

„Această carte se doreşte a fi un companion pentru toate femeile solitare(…).

Deschide cartea noastra, draga mea femeie solitara, ingrijorata sau (chiar) multumita, care nu esti condamnata sa castigi din greu o paine, si gandeste-te la orele de pace pe care ti le poate aduce si vei simti (astfel) toata dragostea pe care am investit-o in publicarea acestei carti care este rezultatul propriei noastre singuratati”.

Carmen Sylva

Feb. 1910

“Tatting are farmecul crosetatului dantelei si tesutului combinate. Este vorba despre aceeasi suveica folosita la tesut, doar ca locul razboiului de tesut este luat de degetele noastre si suveica se supune gandurilor si imaginatiei de moment. “

Suveica din aur a reginei Elisabeta

(colectia Muzeului National Peles)

“Câte griji şi necazuri, câtă adâncă angoasă şi tristeţe (e ţesută) în tăcutul lucru al femeii (…) Multe ar spune : Ce binecuvantare că dantela mea nu poate vorbi. Ce uimitor ar fi să-şi ridice vocea şi să dezvăluie gândurile (…) Cusătura ascunde ici o lacrimă, dincolo un oftat sau o vorbă reprimată, care rostită ar fi rănit…”.

Coperta cartii reproduce cea mai importanta lucrare a Reginei Carmen Sylva care i-a asigurat recunoasterea internationala a talentului sau in acest domeniu, “Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obtinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

Scutecul de botez al principelui Carol

(The Art of Tatting – Lady Hoare)

Scutecul are forma aproximav patrata, este lucrat din dantela tip frivolité si in partea centrala se pot descifra cuvinte in limba romana, dispuse pe benzi concentrice: Nani, nani bobociluli (pe banda interioara) si: frumos, darnic, harnic, cumpat, viteaz, vioi, minte (pe banda exteriaora). In colturi sunt plasati patru ingeri, care se regasesc intr-un catren binecunoscut in cultura engleza:

Four corners to my bed,
Four angels round my head,
One to watch and one to pray,
And two to bear my soul away

Patru colturi are patul,

Patru ingeri are capul,

Unul vegheaza si unul se roaga

Doi imi poarta sufletul o viata intreaga.

(traducere libera a autorului articolului)

“Nu ignorati acele si suveicile noastre, nu judecati ca gandurile (si trairile) noastre sunt prea mici pentru ca (iubesc) aceste lucruri”.

Daniela Voitescu,

muzeograf

Details

Start:
4 September, 2012
End:
7 September, 2012
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website

One Comment

  • adriana

    cuvintele sunt prea sarace ca sa poata exprima aceste minunatii!!!
    multumiri celor care tin vie aceasta ARTA!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.