Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: vernisajul expoziţiei temporare “Tinerimea Artistică a Principesei Maria”

14 May, 2012 - 19 May, 2012

Tinerimea-Artistica-Principesa-Maria-peles-1

După 110 ani pictorii societaţii “Tinerimea Artistică” se întorc într-o expoziţie la Peleş

Sinaia, România, 14 mai, 2012: Muzeul Naţional Peleş anunţă vernisajul expoziţiei temporare “Tinerimea Artistică a Principesei Maria”, care va avea loc în Holul de Onoare al Castelului Pelişor sâmbătă 19 mai la ora 15:30.

În cadrul Nopţii Muzeelor, la Castelul Pelişor se deschide prima expoziţie de artă plastică intitulată “Tinerimea Artistică a Principesei Maria”. Organizată în colaborare cu Muzeul de Artă Judeţean Prahova, expoziţia celebrează împlinirea a 110 ani de la debutul oficial al mecenatului artistic al Principesei Maria.

Focalizată pe anii maximei efervescenţe artistice a Societăţii, perioada 1901 – 1916, expoziţia îşi propune să aducă în atenţia vizitatorilor lucrări din colecţia Muzeului Naţional Peleş şi a Muzeului de Artă Judeţean Prahova, reunite sub emblema “Tinerimii Artistice”. Achiziţionate de către Regina Maria sau intrate în patrimoniul muzeului din fondul Simu, tablourile artiştilor precum Arthur Verona, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza oferă marelui public un regal al artei plastice româneşti antebelice.

Cele peste 50 de tablouri originale se pot admira pana la sfârşitul lunii august.

Pagina de web a expoziţiei: http://peles.ro/tinerimea-artistica-a-principesei-maria

Video-ul de prezentare: http://vimeo.com/42034658

 

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ

Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.

Departamentul de Relatii Publice
Muzeul National Peles

http://www.peles.ro
0244 310 918

Details

Start:
14 May, 2012
End:
19 May, 2012
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.