Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Slatina: CU CĂMAȘA PRINSĂ-N BRÂU prezentare de costume tradiționale românești din patrimoniul Muzeului Județean Olt

4 May

CU CĂMAȘA PRINSĂ-N BRÂU
prezentare de costume tradiționale românești
din patrimoniul Muzeului Județean Olt
Miercuri, 4 iunie 2022, începând cu ora 14,30 Muzeul Județean Olt organizează la sediul său din str. Ana Ipătescu nr. 1 o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare.
Născut din necesitatea de a proteja corpul de intemperii, portul popular, dezvoltându-se odată cu formele vieţii sociale, se manifestă ca unul din elementele de bază ale culturii materiale.
Cunoaşterea lui permite înţelegerea caracterelor proprii ale poporului şi contribuie esențial a definirea specificului etnic. Variind de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul etnic, de evoluţia istorică a poporului, în funcţie de tradiţii, de condiţii social – economice , geografice, climatice, perfecţionându-şi structura şi dezvoltând de la o epocă la alta tot mai mult latura artistică, componentele portului popular se situează printre manifestările majore ale creaţiei artistice populare româneşti.
Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică.
Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate.
Vor fi prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului: Romanați, Câmpia Boianului și Olt.
Și pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, vom avea în mijlocul nostru taraful de la Morunglav.
Ca parteneri la acest eveniment avem Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” Slatina, Parohia „Sfinții Împărați” Sopot Slatina, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.
Vă așteptăm cu drag alături de noi miercuri, 4 mai 2022, ora 14,30, pentru a celebra cu ocazia acestui eveniment Ziua Națională a Portului Tradițional din România.
Parada se va desfășura în parcul Eugen Ionescu.
Persoană de contact
Claudia Balaș – Șef Secție Etnografie

Organizer

Muzeul Județean Olt – Slatina
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Olt – Slatina
Str. Ana Ipătescu nr. 1
Slatina, Olt Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.