Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Slatina: Lansarea Anuarului „Muzeul Oltului” II – 2012

18 January, 2013

Lansarea Anuarului „Muzeul Oltului” II – 2012

Muzeul Județean Olt vă invită vineri, 18 ianuarie 2013, la lansarea Tomului II al anuarului științific Muzeul Oltului. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11,00 în Sala de Festivități a instituției, fiind circumscris aniversării a 60 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt și a celebrării la 20 ianuarie 2013 a 645 de ani de atestare documentară a municipiului Slatina. Invitați de onoare sunt referenții științifici ai volumului, prof. univ. dr. Sorin Liviu DAMEAN de la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova și prof. univ. dr. Ioan CALAFETEANU de la Facultatea de Științe Umaniste a Universității „Valahia” din Târgoviște.

Anuarul Muzeului Județean Olt își propune să constituie un forum de analiză și dezbatere intelectuală asupra evoluției istorice a României, Slatinei și judeţului Olt. Un ilustru ziditor de conștiință românească, scriitorul Vasile Voiculescu afirma: „Poți ridica și școli cu ziduri de cetate, și trimite mii de dulapuri cu cărți, ele vor fi numai simularea de cultură, dacă nu vine omul care să puie zidurile în slujba vieții și să facă să se ridice, din foile uscate ale cărților, forța străbătătoare și duhul viu”. (Vasile Voiculescu, Gânduri albe, Editura Cartea Românească, București, 1986, p. 145.)

Ne adresăm tuturor acelora care prețuiesc istoria și cultura poporului român, celor care în calitatea profesională de istorici, cercetători ştiinţifici, profesori, muzeografi, restauratori şi conservatori au demnitatea, speranța și puterea de a lupta pentru România profundă.

Muzeului Oltului II însumează 29 articole și studii științifice semnate de 25 autori provenind din Bucureşti, Craiova, Brăila, Alexandria, Caracal, Corabia şi Slatina. Anuarul are 500 de pagini și a fost editat în 500 exemplare. Din punct de vedere tematic este structurat pe 6 secțiuni :

Arheologie (Petre Gherghe, Repertoriul arheologic al judeţului Olt: Epoca geto-dacă, Pavel Mirea, Ion Torcică, Cercetări arheologice la Islaz (jud. Teleorman), Lucian Amon, Câteva piese de harnaşament descoperite în Oltenia, Aurelia Grosu, Ceramica de import descoperită la Acidava (Enoşeşti-Piatra Olt), Petre Gherghe, Mirela Cojoc, Opaiţe firmalampen de provenienţă nord-italică descoperite în teritoriul Sucidavei, Liana Oţa, Valeriu Sîrbu, Aurelia Grosu, Morminte sarmatice pe teritoriul judeţului Olt).

Istorie (Constantin C. Petolescu, P. Cassius Regalianus: un urmaş al lui Decebal pe tronul Cezarilor, Dorin Teodorescu, Istoria tiparului în Ţara Românească, Steluţa Chefani-Pătraşcu, Prosperitatatea comunei Islaz văzută în documentele vremii (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea), Laurenţiu-Gerard Guţică -Florescu, Slatina şi mari momente ale istoriei naţionale de la Independenţă la marea răscoală de la 1907).

Evocări (Georgeta Filitti, Ioan C. Filitti din neamul Slătinenilor ).

Titulesciana, (Doru NEAGU, Nicolae Titulescu la 1907).

Documentar († Gheorghe Mihai, Documente despre răscoala de la 1907 în fostul judeţ Olt ,† Const. Anghel, Amintirile unui fost prefect din timpul răscoalelor de la 1907,† Otilia GHERGHE, Capitularea Grupului Cerna, Izbiceni, 23 noiembrie /6 decembrie 1916,† Alexandru Alimăneşteanu, Program pentru administrarea judeţului Olt [1927], Laurenţiu-Gerard Guţică-Florescu, Mărturii din activitatea Gărzii de Fier în judeţul Olt până în 1939, Viaţa politică dintre 1937-1939 în judeţul Olt în lumina izvoarelor de arhivă ).

Etnografie (Claudia Balaş, Valori creştine ale civilizaţiei populare din judeţul Olt, Rada Ilie , Costumul femeiesc din zona Olt, Mirela Cojoc, Govia, obicei de primăvară din Câmpia Romanaţiului).

Patrimoniu (Florentina Manea-Udrea, Ctitorii moşneneşti din judeţul Olt. Studiu de caz: bisericile din Leleasca şi Ibăneşti, Iohana-Raluca Popescu, Restaurarea unei icoane pictate pe lemn din patrimoniul Muzeului Judeţean Olt, Iuliana Dumitrana, Aspecte privind restaurarea unei şube bărbăteşti, Constanţa Dumitrescu, Depozitarea colecţiei de numismatică a Muzeului, Verginia Ionescu, Restaurarea şi conservarea unui cântar cu două talere Doru NEAGU, Catalog selectiv de carte tipărită cu alfabet chirilic şi de tranziţie aflată în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt, Marian VOCHIN, Momente din istoria mişcării esperantiste în România, 1889-2009, Denissa-Liliana Gutică-Florescu, Pictori olteni în colecțiile Muzeului Județean Olt : Donația „Gunka și Spiru Vergulescu”).

Cu speranța că veți împărtăși alături de Muzeul Județean Olt bucuria acestei împliniri editoriale, vă așteptăm cu toată dragostea să fiți alături de noi.

dr. Laurențiu GUȚICĂ

director Muzeul Județean Olt

https://biblioteca-digitala.ro/?pub=216-muzeul-oltului-muzeul-judetean-olt

Details

Date:
18 January, 2013
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Județean Olt – Slatina
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Olt – Slatina
Str. Ana Ipătescu nr. 1
Slatina, Olt Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.