Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Slatina: vernisajul expoziţiei Expresii ale creativităţii

27 November, 2012

Muzeul Judetean Olt vă invită marţi, 27 nov. 2012 , ora 14,00, să participaţi la vernisajul expoziţiei Expresii ale creativităţii .

Expoziţia cuprinde lucrări realizate în tehnica quilling de Cătălina Dumitrana şi lucrări de grafică realizate în creion pe hârtie de Mihaela Prisiceanu.

Autoarele sunt cadre didactice la Şcoala gimnazială Bistriţa, Piatra-Olt şi au ca pasiune arta în diferitele ei genuri şi forme de manifestare. Creativitatea, trăsătură caracteristică umană, se îmbină în cazul autoarelor cu imaginaţia şi cu exuberanţa, dar şi cu răbdarea, cu meticulozitatea, cu studiul, cu intense trăiri interioare.

Paper-rolling (hârtie rulată), paper-scrolling (hârtie pe suport, derulată), filigree (filigran), mosaic (mozaic), ori quilling, sunt nume care s-au dat de-a lungul vremii unui vechi meşteşug devenit o adevărată artă, arta rulării hârtiei.

Această artă nu era realizată de femeile de rând, ci de cele din înalta societate, care realizau remarcabile podoabe pentru cabinet, scrin, ori coşuleţul de lucru. Lucrări de mare calitate au fost create de maicile din Italia şi Franţa secolelor al XVI-lea ori al XVII-lea, care împodobeau relicve sfinte şi icoane cu astfel de podoabe, de elegantele doamne de la curtea regală a Angliei şi de doamnele de companie de la multe alte curţi regale, răspândindu-se şi în colonii.

Astăzi, această artă cunoaşte o adevărată renaştere modernă, nu puţine fiind chiar la noi în ţară expoziţiile cu lucrări de quilling.

Lucrările de grafică pe hârtie în creion reprezintă în marea lor majoritate imagini de sfinţi, apropiindu-se mult de icoane.

Pe teritoriul României întâlnim două tipuri de icoane, pe lemn şi pe sticlă. Hârtia, material perisabil, a servit la început pentru imprimarea primelor xilogravuri care reprezentau modelele pentru icoane. La perspectiva venerării icoanei ca obiect de cult, de-a lungul vremii s-a adăugat admiraţia din perspectivă estetică a icoanei, ca obiect de artă.

Lucrările expuse, fără a urma erminiile bizantine specifice, sunt realizate în felul în care vechii meşteri iconari îşi făureau icoanele: cu post şi rugăciune la sfinţii zugrăviţi, autoarea fiind o veritabilă trăitoare a credinţei străbune ortodox- crreştine.

Va invitam sa participati la vernisajul expozitiei „Expresii ale creativitatii”, care va avea loc marti, 27 noiembrie ora 14:00 in Holul de Onoare al Muzeului Judetean Olt. Aveti in atasament afisul, invitatia si comunicatul de presa.

Va asteptam cu drag.

dr. Laurentiu Gutica

Details

Date:
27 November, 2012
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Olt – Slatina
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Olt – Slatina
Str. Ana Ipătescu nr. 1
Slatina, Olt Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.