Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Slobozia: Exponatul lunii iunie la Muzeul Județean Ialomița

1 iunie, 2019 - 30 iunie, 2019

Exponatul lunii!
Muzeul Județean Ialomița deține în patrimoiul său o colecție de textile etnografice ce cuprinde aproape 1300 de obiecte – piese de port popular, podoabe, carpete de perete, scoarțe, ștergare și fețe de pernă decorative etc. – de o valoare artistică deosebită.
Bunul cultural pe care îl expunem publicului în cadrul micro expoziției Exponatul lunii reprezintă un element specific al portului tradițional românesc, IA.
Piesa vestimentară a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Ialomița în anul 1971, fiind achiziționată de la Pavel Voica din localitatea Munteni-Buzău, jud. Ialomița, moștenită de la bunica sa, Tinca P. Stan, din comuna Odăile, jud. Buzău.
Data confecționării piesei vestimentare a fost estimată la sfârșitul sec. al XIX-lea.
Scurtă descriere:
Ia a fost croită din pânză țesută din bumbac și cusută cu paiete, mărgele albastre, galbene, roz, albe și arnici negru.
Decorul, dispus în benzi paralele, verticale pe ,,trupul” cămăşii şi pe mânecă, a fost realizat cu arnici, mărgele şi paiete. Lăţimea unei benzi este de aproximativ șapte cm. În faţă, cămaşa are patru registre ornamentale, pe spate de asemenea, tot patru, iar pe fiecare mânecă câte trei.
Motivele florale sunt realizate cu arnici negru. Mâneca este încreţită la bază cu o bentiţă care este, de asemenea, cusută cu arnici negru. Paietele sunt prinse cu acul şi cu o mărgea pentru a fi bine fixate. Florile (trandafiri) au cusute pe ele mărgele galbene şi roşii care delimitează, probabil, petalele. Mărgelele cusute pe frunze vor probabil să sugereze nervurile. Paietele sunt plasate în spaţiile dintre flori şi frunze în aşa fel încât registrul ornamental capătă forma unei benzi sub formă de dreptunghi. (Elena Rența, Descriere fișă F.A.E.)

Detalii

Începe:
1 iunie, 2019
Se termină:
30 iunie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
B-dul. Matei Basarab nr. 30
Slobozia, Ialomița 920062 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare