Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Slobozia: vernisarea expoziţiei ,,Războiul reîntregirii naţionale prin obiectivul ialomiţeanului Costică Acsinte”

1 decembrie, 2008

Muzeul Judeţean Ialomiţa vă invită luni, 1 decembrie 2008, orele 11.30, la vernisarea expoziţiei ,,Războiul reîntregirii naţionale prin obiectivul ialomiţeanului Costică Acsinte”, expoziţie dedicată aniversării a 90 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
Se împlinesc anul acesta 90 de ani de la realizarea unităţii naţionale. Cel mai vechi deziderat al poporului român s-a înfăptuit la 1 decembrie 1918, nu atât prin jocul politic al marilor puteri şi al liderilor români, cât mai ales prin voinţa şi jertfa oamenilor de rând al caror gând şi fapt s-au contopit în înfăptuirea acestui mult aşteptat act.
Pentru a marca acest eveniment, Muzeul Judeţean Ialomiţa va deschide expoziţia de fotografii inedite, realizate de foto-reporterul de război ialomiţean, Costică Acsinte, în perioada anilor 1916-1919.
Reporter de război, artist fotograf, Costică Acsinte a surprins atât imagini de pe frontul de Est: Mărăşeşti, Galaţi- Barboşi, cât şi scene din viaţa de zi cu zi a acelei perioade. Prin ochii celui ce a trait acele intense momente, putem astazi descoperii in expoziţia de la Muzeul Judeţean Ialomiţa, imagini din cadrul manifestărilor premergatoare unirii de la Cernăuţi, Chişinău, imagini ale trupelor aliate aflate pe frontul de luptă, chipuri de ofiţeri şi soldaţi în timpul operaţiunilor militare, ori în momente de repaus.
Fără a se rezuma doar la surprinderea imaginilor de pe front, Costică Acsinte imortalizează clipe încarcate de rezonanţă istorică precum retragerea populaţiei civile sau întoarcerea guvernului român din Moldova. Personalităţi ce au condus destinele ţării în primul război mondial şi în perioada interbelică, regele Ferdinand, regina Maria, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze, prinţul Carol al II-lea se regăsesc în fotografiile din această colecţie.
Cele 100 de imagini, prezentate în condiţii grafice deosebite, au fost selectate dintr-un album de 320 de fotografii, achiziţionat de către Muzeul Judeţean Ialomiţa în anul 2007,de la familia fotografului. Astfel, expoziţia reprezintă primul pas în valorificarea ineditului album de fotografie.
Toţi cei interesaţi sunt invitaţi sa participe la vernisajul ce va avea loc luni, 1 decembrie 2008, la orele 11.30, la Muzeul Judeţean Ialomiţa.
Vă aşteptăm!
Cătălina Cernea,
Muzeul Judeţean Ialomiţa

 

Detalii

Dată:
1 decembrie, 2008
Eveniment Categories:
,
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
B-dul. Matei Basarab nr. 30
Slobozia, Ialomița 920062 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare