Loading Evenimente

« Toate Evenimente

‪#‎stamacasa‬: Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, activitatea sa politică, momentul înfăptuirii Unirii Principatelor și măsurile adoptate de către domnitor au făcut obiectul mai multor studii de specialitate. 👉 O parte din aceste studii le puteți consulta pe platforma ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale

20 martie - 31 mai

#memento Când prezentul e apăsător, e bine să învățăm din trecut, așa că ne-am popus să vă reamintim ce evenimente din istorie împărtășesc cu noi ziua.

Pe data de 20 martie 1820 se năștea Alexandru Ioan Cuza, devenit mai târziu primul domnitor al Principatelor Unite. În tinerețe, Alexandru Ioan Cuza a urmat o carieră politică, iar în anul 1858 devenise ministru de război. Ca urmare a contextului politic și a compromisului dintre principalele partide, este ales domn al Moldovei pe data de 5 ianuarie 1859 și ulterior în Țara Românească pe 24 ianuarie 1859.

Rămas în memoria noastră prin participarea sa la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la eforturile pentru unirea Principatelor, de numele lui Cuza se leagă o serie de reforme importante pentru ,,România” de atunci și de acum.

Pe parcursul întregii sale domnii, acesta a adoptat o serie de reforme remarcabile precum secularizarea averilor bisericii și a marilor proprietari de pământuri, o nouă constituție, coduri civile și penale și a reorganizat armata. Totodată, a înființat și primele universități din țară, respectiv pe cea de la Iași (care-i poartă numele) și pe cea de la București.

Personalitatea domnitorului, activitatea sa politică, momentul înfăptuirii Unirii Principatelor și măsurile adoptate de către domnitor au făcut obiectul mai multor studii de specialitate. 👉 O parte din aceste studii le puteți consulta pe platforma ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale (https://bit.ly/3bbQhj5).

Imagine: Pictură realizată de Carol Popp Szathmari, probabil în anul 1864 și care se află în colecția Muzeul Naţional de Istorie a României – BUCUREŞTI

Detalii

Începere:
20 martie
Se termină:
31 mai
Eveniment Categories:
,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *