Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#stamacasa: Exponatul lunii aprilie 2020 „Don Chishot dela Mancha”, București, 1840

16 aprilie - 30 aprilie

„Don Chishot dela Mancha”, București, 1840

În această lună se celebrează cartea și cititul, precum și întregul univers al cărții, care include autorii, editorii, ilustratorii, librarii și bibliotecarii. Data de 23 aprilie a fost desemnată de UNESCO ca fiind Ziua Internațională a Cărții în anul 1995 și a fost sărbătorită pentru prima dată în 1996 în Spania unde, încă din 1923, în această zi erau comemorați Miguel de Cervantes Saavedra, scriitorul emblematic al culturii spaniole, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega. Din 2005, în România, 23 aprilie a fost declarată și Ziua Bibliotecarului..

Vă prezentăm cu această ocazie prima traducere românească a romanului „Don Quijote de la Mancha”, personaj care a devenit simbolul cititorului împătimit, „nebun” după lectură, dar și a intelectualului din orice timp, care își părăsește „turnul de fildeș”, pentru a se angaja pe cont propriu în lupta pentru o lume mai bună. Principala operă a lui Cervantes (1547-1616), romanul „Don Quijote de la Mancha” este o capodoperă a literaturii universale și una din cărțile cele mai citite în întreaga lume. Prima parte a apărut la Madrid în 1605, a doua parte, în 1615.

Tălmăcirea românească nu s-a făcut din spaniolă, ci după versiunea franceză a scriitorului Jean-Pierre Claris de Florian (1755-1794), iar traducătorul a preferat să rămână anonim, semnând pe pagina de titlu doar cu inițialele „I. R.”. Istoricii literari au atribuit-o fie lui I. Heliade Rădulescu, fie lui Ioan Rosetti. Traducerea fost imprimată în anul 1840 în tipografia lui Ioan Heliade Rădulescu cu titlul: „Don Chishot dela Mancha” (în două volume). Biblioteca MMB deține primul volum din această primă ediție românească și, conform ex libris-ului ștampilă, a făcut parte din „Biblioteca George I. Stratulat”.

Material oferit de colegii noștri de la Biblioteca Muzeului Municipiului București: http://muzeulbucurestiului.ro/exponatul-lunii.html

Detalii

Începere:
16 aprilie
Se termină:
30 aprilie
Eveniment Categories:
, ,

Loc de întâlnire

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *