Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#stamacasa: Expoziția virtuală ,,Serviciul medical între cunoștințe tradiționale și profesionalizare”

16 aprilie - 31 mai

Vă invităm pe site-ul nostru http://muzeuzalau.ro pentru a vizita/viziona expoziția-album ,,Serviciul medical între cunoștințe tradiționale și profesionalizare”, cea de-a doua parte a expoziției – album dedicată preocupărilor pentru menținerea și recuperarea sănătății oamenilor.
Prin intermediul acestei expoziții-album realizată de specialiștii muzeului nostru în această perioadă și ca un omagiu adus celor care se află în prima liniei a luptei cu coronavirusul, vă invităm să explorați diverse aspecte ale culturii medicale moderne și țărănești, precum și dialogul acestora de-a lungul timpului. Puteți face o scurtă incursiune în universul moașelor, urmărind procesul de profesionalizare și instituționalizare a acestei ocupații în Transilvania secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. De asemenea vă invităm să explorați rolul ceramicii în slujba igienei și farmaceuticii, trecând apoi la rolul și consecințele sociale și medicale al măsurilor luate de statul modern în contextul succesivelor epidemii de ciumă și holeră.
Urmează două incursiuni în universul medical al lumii țărănești, observând atât funcția diverselor tipuri de vindecători, cât și importanța cunoașterii și folosirii plantelor medicinale. Într-un astfel de demers, nu puteam ocoli personalitățile locale și contribuția acestora în domeniul medical, precum și fascinația medicilor față de artă, atât din postura de consumatori avizați, cât și de artiști. În final, în contextul pandemiei pe care o traversăm, care evidențiază încă o dată rolul fundamental pe care medicii și sistemul medical îl au într-o societate modernă, propunem o revizitare a conceptului de eroism și celebrare a eroismului, mutând accentul dinspre moartea sacrificială în contextul conflictelor militare, înspre efortul și sacrificiile făcute în slujba protejării vieții și a societății.
Expoziția-album poate fi accesată aici: 👇👇
http://muzeuzalau.ro/index.php/serviciul-medical/
PS. Așteptăm impresiile și reacțiile dumneavoastră în ”Cartea de impresii” a expoziției, adică prin comentarii la această postare. 🙂

Detalii

Începere:
16 aprilie
Se termină:
31 mai
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://muzeuzalau.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *