Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#stamacasa: Strachina romană – artefactul lunii mai la Muzeul Municipal din Câmpulung

5 mai, 2020 - 31 mai, 2020

STRACHINA ROMANĂ – ARTEFACTUL LUNII MAI LA MUZEUL CÂMPULUNG
În perioada pandemiei la Muzeul Municipal Câmpulung, în Secția de Istorie și Artă Plastică, redescoperim lumea fascinantă a vestigiilor arheologice prin intermediul unui artefact deosebit: strachina romană. Acest artefact face parte din categoria vaselor de bucătărie sau a vaselor de tip escaria folosite în epoca romană.
Strachina romană este realizată din lut, de culoare maronie, modelat la roată şi are o formă sferică și o suprafață netedă, fără incizii sau decorațiuni.
Artefactul a fost descoperit în cadrul campaniilor de cercetări arheologice desfășurate de către specialiștii Muzeului Municipal Câmpulung în cadrul sitului Castru Roman Jidova în anul 1962 și este specific secolelor III-IV d.Hr.
Situl arheologic Castrul Roman Jidova înscris în Repertoriul Arheologic Național cu nr. 13.506.02, cercetat sistematic de către specialiști din a doua jumătate a secolului XIX, face parte din rețeaua de castre dispuse pe Limesul Transalutanus având rolul de a supraveghea trecerea prin Pasul Bran. Castrul are formă dreptunghiulară, cu laturile de 132 m și 98 m.
În partea centrală a incintei au fost clădite horreum (magazia de cereale), clădirea ofițerilor, principalia (comandamentul), paetorium (clădirea comandamentului castrului). De o parte și de alta a acestor construcții de piatră, la nord și la sud, erau plasate hibernalia (barăcile soldaților).
Accesul în castru se făcea prin patru porți: Porta praetoria (poarta principală de intrare), Porta decumana (poarta de ieșire), Porta sinistra (poarta din stânga). Comunicarea directă între paetorium și porți se făcea prin drumuri: Via praetoria și Via decumana.
Castrul este considerat ca fiind cel mai important fort de apărare de pe Limes Transalutanus, având rolul de a controla drumul ce trecea prin Pasul Bran. A fost construit între anii 190 – 211, în timpul împăraților Commodus și Septimius Severus, fiind singurul castru de piatră de pe Limes Transalutanus.
Castrul a fost mistuit de un incendiu devastator între anii 244-245 ca urmare a invaziei carpilor. Această învazie a distrus toate fortificațiile de pe limesul Transalutan.
Situl a fost descoperit în anul 1876 de către arheologul Dimitrie Butculescu care a realizat și o primă cercetare a acestui castru. Cercetările arheologice sistematice au început din anul 1962. S-au descoperit o parte a construcțiilor din interiorul castrului și zidul de incintă. Zidurile au fost consolidate iar zidul de incintă de pe latura de sud a fost supraînălțat refăcându-se turnul de curtină. De asemenea a fost reconstituit hipocaustul (hypocaustum) din praetorium.
În zona Castrului s-au descoperit monede, unele dintre ele fiind din timpul împăratului Gordian al III-lea, cărămizi cu inscripții în latină ce aveau dimensiunile aproximative de 42/28/6,5 cm, vârfuri de săgeți, vase de lut și diferite scoabe, piroane, cârlige metalice. În interiorul Castrului există un Muzeu permanent ce expune numeroasele obiecte descoperite pe teritoriul Castrului.

Detalii

Începe:
5 mai, 2020
Se termină:
31 mai, 2020
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Muzeul Municipal din Câmpulung
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Municipal din Câmpulung
Str. Negru Vodă nr. 119
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare