Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Suceava: Muzică, film, teatru, istorie, artă, știință – asta înseamnă Zilele Culturii Polone în Bucovina!

9 September, 2021 - 30 September, 2021

Zilele Culturii Polone la Suceava sărbătoresc anul acesta cea de-a 22-a ediție.
Este cel mai mare eveniment anual organizat de Uniunea Polonezilor din România/ Związek Polaków w Rumunii și una din cele mai importante realizări.
Muzică, film, teatru, istorie, artă, știință – asta înseamnă Zilele Culturii Polone în Bucovina!
Ca în fiecare an, Muzeul Național al Bucovinei este alături de acest eveniment.
Manifestările vor începe pe 9 septembrie la Cetatea de Scaun a Sucevei, la ora 18, cu vernisajul expoziției „Alianța militară polono-română în perioada interbelică” și continuă la 18,30 cu un concert al Duo Kitharsis !
Muzeul Național al Bucovinei și Institutul Polonez București vă invită, în perioada 9 – 30 septembrie 2021, la Cetatea de Scaun a Sucevei, să vedeți expoziția “Relațiile militare polono-române în perioada interbelică”.
În acest an s-au împlinit 100 de ani de la încheierea relațiilor militare polono-române.
În ziua de 3 martie 1921, la București, reprezentanți ai Poloniei și României semnau „Convenția de alianță defensivă între Republica Poloniei și Regatul României” odată cu o convenție militară secretă. Această dată reprezintă începutul relațiilor militare dintre cele două țări.
Alianța a avut un impact major pentru ambele țări fiindcă a garantat sprijin militar reciproc în cazul agresiunii din partea sovietică, ceea ce reprezenta în perioada interbelică un pericol real și iminent.
Rusia Sovietică (apoi Uniunea Sovietică) nu ascundea pretențiile teritoriale față de Basarabia, care atunci a fost o parte din teritoriul României Mari și față de Galiția de Est, care aparținea Poloniei.
Expoziția este formată din 13 planșe, ce prezintă cronologic relațiile mutuale dintre cele două țări, care în perioada interbelică erau legate între ele nu numai prin granița comună, ci și prin alianța strategică defensivă care asigura sprijinul reciproc în caz de agresiune din partea Uniunii Sovietice (anterior Rusia Sovietică).
Numeroasele vizite ale mareșalului Józef Piłsudski în România și relațiile personale ale acestuia cu Regele Ferdinand și familia regală dovedesc dimensiunea geopolitică și strategică a relațiilor mutuale din perioada interbelică.

Details

Start:
9 September, 2021
End:
30 September, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Bucovinei
Email:
https://muzeulbucovinei.ro

Venue

Muzeul Bucovinei
Str. Ştefan cel Mare nr. 33
Suceava, Suceava Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.