Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgovişte: redeschiderea expoziţiei de bază a Muzeului de Istorie

9 September, 2010 - 12 September, 2010

Locul: Muzeul de Istorie, Str. Calea Domnească, nr.189

Data: 9 Septembrie 2010, orele 10:00

Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte vă invită joi, 9 septembrie 2010, orele 1000, la Redeschiderea expoziţiei de bază a Muzeului de Istorie, după aproximativ şase luni în care s-au realizat lucrări de reabilitare şi reorganizare a spaţiului de expunere, ceea ce a determinat închiderea temporară pentru publicul vizitator.

 

Clădirea şi amplasamentul Muzeului de Istorie au fost alese, nu întamplător, într-o zonă cu o deosebită semnificaţie istorică – Calea Domnească. Palatul de Jusţie, azi monument istoric, a fost construit la începutul secolului al XX-lea, fiind una dintre cele mai importante mărturii ale arhitecturii neoclasice.

În acest spaţiu se află expoziţia de bază a muzeului, care vorbeşte vizitatorului despre istoria poporului român din epoca paleolitică până la 1918.

Prima parte a expoziţiei cuprinde dovezi materiale şi spirituale ale existenţei populaţiei geto-dacice, ceramică si figurine neolitice, tezaurul de monede din argint thassiene si macedonene din secolele II si I i. Hr. de la Căprioru, tezaurul de monede dacice de la Adânca. Sunt evidenţiate apariţia si formarea statelor feudale româneşti, realizându-se o scurtă incursiune în formarea statului feudal Ţara Românească, şi continuând cu alegerea Târgoviştei drept reşedinţă voievodală, de către Mircea cel Bătrân.

Spaţiul rezervat domnitorilor Vlad Ţepeş, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, este ilustrat cu obiecte de artă decorativă, frescă brâncovenească, carte veche, ornamente tipografice, xilogravuri, lapidariu provenit de la Palatul Potlogi, care demonstrează efortul depus de către voievozi pentru dezvoltarea culturii medievale.

Secţiunile în care sunt prezentate revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu, Unirea Ţărilor Române sub Al. I. Cuza şi Războiul de Independenţă, oferă vizitatorului nu numai documente, dar şi arme, uniforme militare, artă plastică, hărţi, însemne heraldice.

Toate acestea demonstrează valoarea excepţională a pieselor din colecţiile Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, expuse la Muzeul de Istorie.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor cultural-artistice dedicate „Zilelor Cetăţii Târgovişte”, acţiune organizată de Primăria Municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în perioada 08 – 12 septembrie a.c.

Biroul Relatii Publice al CNM  Curtea Domneasca Targoviste

Prezentarea Complexului Muzeal “Curtea Domnească” în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
9 September, 2010
End:
12 September, 2010
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” – Târgoviște
View Organizer Website

Venue

Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” – Târgoviște
Calea Domnească nr. 181
Târgoviște, Dâmbovița 130017 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.