Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgu Jiu: expoziția ”Amza Pellea – 33 de ipostaze artistice” Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”

7 aprilie, 2023 - 21 aprilie, 2023

Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 13.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 8), va avea loc vernisajul expoziției ”Amza Pellea – 33 de ipostaze artistice”.

Proiectul, inițiat și coordonat de actorul și poetul George Drăghescu, reunește pe simeze lucrări realizate de mai mulți artiști români și reprezintă un omagiu adus marelui actor Amza Pellea (7 aprilie 1931 – 12 decembrie 1983). Invitat: prof. dr. Ion Mocioi. Recită actorii Adi Șerban și George Drăghescu. Curator: Dorina Cioplea-Văduva.

”Proiectul a fost inițiat acum doi ani și este un proiect făcut din suflet, nimic altceva decât un omagiu adus lui Amza Pellea. Primul actor pe care l-am perceput eu ca fiind actor, când aveam patru-cinci ani, era nea Mărin. Mai târziu am aflat că îl cheamă Amza Pellea. Bine, apoi au urmat și alți actori, ca Florin Piersic și alți imenși. Dar pentru mine, copiil fiind, el era incontestabil modelul de actor.

Ideea a fost să strâng portrete realizate atât de artiști care îmi sunt prieteni, pe care îi cunosc, dar și de alți câțiva artiști despre care doar știam ce lucrează. Aceștia au fost deschiși, pentru că majoritatea dintre ei au același sentiment ca mine în legătură cu Amza Pellea.” (George Drăghescu)

”Portretele poartă semnături cunoscute și sunt realizate într-o gamă variată de tehnici, cu precădere grafice. Sunt ipostaze și viziuni artistice diferite, toate surprinzând fețe și fațete ale omului și actorului Amza Pellea. Colecția de lucrări este una complexă și chiar suprinzătoare, originală atât prin naștere cât și prin punerea în practică.” (Dorina Cioplea-Văduva)
Expoziția va fi completată de un album care va conține toate portretele prinse în acest proiect, albumul fiind lansat la finisajul expoziției.

Proiect realizat sub egida Consiliului Județean Gorj, Primăriei și Consiliului local Târgu Jiu, a Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, revistei ”Ceașca de cafea” și a Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Details

Start:
7 aprilie, 2023
End:
21 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.muzeugorj.ro/expozitie-amza-pellea-33-de-ipostaze-artistice/

Organizer

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Google Map
View Venue Website