Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Jiu: expoziția personală de pictură ”Secvențe dintr-o geografie proprie” a artistului craiovean Cătălin Alexi. Curator: Laura Tiparu.

10 ianuarie - 31 ianuarie

Marți, 10 ianuarie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 😎, va avea loc vernisajul expoziției personale de pictură ”Secvențe dintr-o geografie proprie” a artistului craiovean Cătălin Alexi. Curator: Laura Tiparu.
Element central: bușteanul – trunchiul de copac sugerând forma unui animal sau pește, privit ca un portret și resimțit ca un autoportret. În general poziționat pe orizontală, este însoțit de elemente ce sugerează artificialul (plastic, materiale textile). Preocuparea pentru tema asta a început din facultate, dar lucrurile au început să prindă un contur mai pronunțat din 2018. Peisajul meu cuprinde memoria locurilor explorate, privite, trăite în copilărie și adolescență, alături de tatăl meu, în ”expedițiile” noastre pescărești, în care se amestecau praful de cenușe, de carbid, cu vegetația sărăcăcioasă. Expoziția a fost pregătită cu gândul la tatăl meu, Mircea Alexi, care a avut un rol esențial în alegerile mele artistice și care, de fapt, a fost cel mai bun profesor al meu, fără a fi un pedagog în sensul clasic, ci un partener de drum în pictură. (Cătălin Alexi)
Lucrările reflectă preocuparea artistului de a descrie universul perceput prin folosirea unui număr restrâns de elemente, în câteva variațiuni, pentru realizarea unui peisaj puternic marcat de subiectivism. Așa cum impresioniștii au experimentat multitudinea ipostazelor aceluiași peisaj, sub influența variabilă a luminii, Alexi exersează în această serie de lucrări multiplele înfățișări ale acelorași coordonate geografice, sub influența imaginației. Peisajul lui este, formal, un construct al formelor și texturilor desfășurate pe orizontală, semantic, reprezintă o formă de organizare a universului interior, într-o geografie fluctuantă, de texturi complexe și culori vii. Atenția se concentrează acum asupra unui singur obiect, supradimensionat, ocupând tot prim planul. Perspectiva, aproape mereu aceeași (cu punctul de fugă plasat aproape central) dă naștere unor speculații subiective asupra dimensiunilor, dar și semanticii acestuia. E ca și cum pictorul ar contempla acum, în termenii artei sale, sub forma unui obiect, o realitate care îl desparte de lumea exterioară. (Laura Tiparu)
Cătălin Alexi (n. 12 octombrie 1976, Craiova, jud. Dolj)
Absolvent al Universității de Arte București, promoția 2002, secția Pictura, clasa profesorului Marin Gherasim.
Membru din anul 2003 al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziții de grup: 2002 – Atelier 35’, Craiova 2003 – Atelier 35’, Craiova 2004-2020 – Saloanele de toamna, Craiova 2019-2021 – N.A.G 2022 – Târgul de Artă Contemporană, Craiova Expoziții personale: 2010 – Galeria „Arta” 2018 – Galeria „Arta” 2021 – Galeria „ Arta”.
Laura Tiparu (n. 23 august 1976, Brașov, jud. Brașov) este din 2014 muzeograf și curator în cadrul Muzeului de Artă Craiova.
A organizat și a fost curator al mai multor expoziții deschise la Muzeul de Artă Craiova, de artiști români contemporani, printre care: Mircea Roman, Virgiliu Moldovan, Marijana și Relu Bițulescu, Darie Dup.
Publică articole în reviste de cultură românești, printre care: Arta, Ramuri, Mozaicul.

Detalii

Începe:
10 ianuarie
Se termină:
31 ianuarie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=609989724466488&set=a.476388297826632

Organizator

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare