Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Târgu Jiu: expoziția “Porți (din)spre sine”. Expun artistele Nicoleta Cărare și Lăcrămioara Nemeș (3-28 august 2021)

Marți, 3 august 2021, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Slexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 😎, va avea loc vernisajul expoziției de pictură ”Porți (din)spre sine”. Nicoleta Cărare și Lăcrămioara Nemeș propun un discurs artistic complementar, în care privitorul întrevede căutările cele mai intime ale acestora. Expoziția poate fi vizitată timp de o lună.
”În lucrările mele se regăsește o serie de teme ce mă preocupă de mult timp: seria ferestrelor, seria maternităților, seria tradițiilor și obiceiurilor și seria ștergarelor, broderiilor și motivelor cusute… În seria ferestrelor se regăsesc anotimpurile, miresele și dorul de tradiții, fereastra reprezentând, pentru mine, o poartă a sufletului din și spre lume.
Seria maternităților este însăși esență a omenirii, căci mama – înger protector, născător de viață și de vise, purtător de destine, e ilustrată în diverse ipostaze.
Seria tradițiilor și obiceiurilor adăpostește fragmente de ritualuri cuprinse pe tot parcursul anului, de la Colind la Bobotează, de la nuntă la înmormântarea celor tineri.
Întreaga mea serie de lucrări este o trăire intensă, un cântec străbun, un ADN moștenit și redescoperit, o transfuzie de sentiment românesc și o căutare veșnică a sinelui. (Nicoleta Cărare).
”Emoția este unul din stimulii de bază care-l determină pe artist să creeze. Prin opera sa, pictorul destăinuie privitorului frumusețea, crâmpeiului de adevăr profund care l-a <<mișcat>>.
Ochii sunt supradimensionați, pictați în mase de albastru, ce își dezvăluie funcția lor apotropaică. Lucrările din seria “Ochi”, pictate pe pânze dreptunghiulare, mult alungite pe orizontală, par decupaje din tablouri.
În celelalte lucrări se adună impulsuri de lumină, cu părți întunecate din care se înfiripă albastrul profund, dramatic al ochilor.
Fiecare tablou prezintă stări cu ecou în plan emoțional și spiritual. Imaginile care reprezintă umanismul profund al maternității au o deosebită încărcătură simbolică. Mama și copilul – temă ce traversează constant secolele artelor figurative – este mereu prezentă în creațiile artiștilor plastici.
În această serie, trupul mamei este mult arcuit asupra copilului, până când fruntea ei atinge pământul, cu brațele ocrotind trupul plăpând, un <<ghem>> al formelor figurative. E redată teama, îngrijorarea permanentă în fața pericolele ce pândesc din umbră copilul. Aceasta serie este pe un fond sumbru, unde lumina se vede dictată doar de starea interioară, de sentimentul tensionat din plan subiectiv.
În tablourile reprezentând flori, am încercat să redau admirația și iubirea pentru natura privită prin ochi, prin aceste adevărate “ferestre ale sufletului”. (Lăcrămioara Nemeș)

Details

Start:
3 August, 2021
End:
28 August, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *