Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Jiu: Expoziție “Katsushika Hokusai și cercul său. Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă” la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”

10 iunie, 2022 - 28 august, 2022

„Katsushika Hokusai și cercul său. Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă”
În urma succesului avut în Polonia și Lituania, expoziția unicat „Katsushika Hokusai și cercul său. Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă” se află pentru prima dată la Târgu Jiu, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. Expoziția este deschisă pentru vizitare în perioada 10 iunie – 28 august 2022 și conține 51 de lucrări originale de grafică: 49 ale celor mai mari maeștri japonezi de surimono – Katsushika Hokusai, Totoya Hokkei, Kubo Shunman, Yashima Gakutei, Yanagawa Shigenobu, Ryûryûkyo Shinsai, Katsushika Hokuun, Matora Ōishi, Kitagawa Utamaro, Utagawa Toyohiro, Utagawa Kuninao. Lucrările sunt o parte importantă din moștenirea artistică a acestor maeștri și pot fi găsite în colecțiile celor mai mari muzee naționale și galerii din lume. De asemenea, sunt prezentate și două memorabilia impresioniste, deținute de către Arsène Alexandre.
Expoziția conține, de asemenea, un audio ghid unic și inovativ, creat special pentru siguranța din timpul pandemiei de Covid.
Expoziția
Curatoriată de către Aleksandre Kesauri, Vasilii Chesauri and Dorina Cioplea-Văduva și organizată de către Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, România, în parteneriat cu Art Expo SIA, Lituania.
Expoziția „Katsushika Hokusai și cercul său. Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă” oferă posibilitatea întâlnirii cu surimono originale, pentru a vedea frumusețea lor aparentă și cea ascunsă, precum și tehnicile orginale care au fost folosite pentru crearea lor. Multe tehnici de embosare și iluzii vizuale aplicate în materialele pentru surimono presupun o examinare atentă și lungă atât pentru lucrare ca întreg, cât și pentru micile sale nuanțe, fiecare dintre ele fiind simbolică și complimentează permanent înțelesul vizual, îmbogățindu-l constant. Surimono este contribuția unică a Japoniei la cultura lumii, iar această expoziție demonstrează versatilitatea și frumusețea unică a capodoperelor care au supraviețuit până în zilele noastre.
Blocurile de lemn sunt singura dovadă a realizărilor artistice a autorilor. ”În timpul perioadei respective, când Hokusai locuia în Japonia, toate publicațiile erau produse cu blocuri/plăci de lemn, ceea ce înseamnă că desenul artistului era trecut pe acest bloc de lemn, tăind lemnul direct prin hârtia desenul pentru a pregăti placa pentru imprimare. În toate cazurile, atunci când vezi o imprimată japoneză trebuie să știi să desenul original al artistului nu mai există.” (Alfred Haft, curator la British Museum, Londra, Regatul Unit)
Expoziția este împărțită în două secțiuni tematice:
1. Secțiunea 1 – imprimeuri originale japoneze de pe plăci de lemn – Surimono-uri
2. Secțiunea 2 – Memorabilia impresioniste – blocuri/plăci de lemn japoneze gravate aparținând lui Arsène Alexandre
Secțiunea unu – imprimeuri originale japoneze de lux cu plăci de lemn – Surimono
Surimono sunt o subcategorie exclusivistă de imprimeuri japoneze de pe plăci de lemn. Ele au fost adesea comandate de grupuri literare de amatori și actori care sărbătoreau roluri specifice în teatrul Kabuki… Cluburile de poezie au comandat aceste modele pentru a fi distribuite unui public restrâns de membri, cel mai adesea ca felicitări de Anul Nou. Aceste imagini publicate privat au inclus o gamă minunată de subiecte și tehnici de imprimare generoase, cum ar fi gofrarea, lustruirea și pigmenții metalici. Deoarece surimono nu au fost lansate comercial, tirajele au fost foarte mici și surimono originale din perioada Edo sunt incredibil de rare în piața de artă de astăzi.
Artiști importanți, ca Hokusai și alți prestigioși artiști japonezi, au dedicat o mare parte din munca lor creării acestor rafinate și luxurioase Surimono. Fiind comandate privat, costurile nu reprezentau o problem, acest lucru fiind vizibil prin bogăția de tehnici și materiale pe care artistul, cei care gravau desenul în lemn și și care imprimau le foloseau pentru a produce imprimatele Surimono.
Tehnica de bază era similară cu cea folosită pentru imprimeurile comerciale Ukiyo, desi Surimono par să fie mult mai complicate. Aveau detalii mult mai elaborate și mai fine, mai multe culori, modele, plăci de lemn, prin urmare cheltuielile nu erau reduse.
Popularitatea lor a atins cote maxime între anii 1790 și 1830 și mulți artiști consacrați le-au produs. În unele cazuri, imprimatele originale din perioada Edo nu mai există, reimprimările din perioada Meiji fiind singurele consemnări ale acestor subiecte. Aceste fascinante imagini, atât de frumos imprimate, continuă să încânte și astăzi.
Secțiunea doi – memorabilia impresioniste – plăcuțe de lemn japoneze gravate, aparținând lui Arsène Alexandre.
Arta japoneză a avut o mare influență asupra impresionismului și post-impresionismului din Franța și a influențat și inspirat în general artiștii europeni impresioniști. Cunoscut ca prima mișcare de artă modernă, Impresionismul rămâne una dintre cele mai populare și prevalente forme de artă. În timp ce multe dintre lucrările stilului revoluționar erau impresionant de originale, impresioniștii, ca mulți alții, au găsit inspirație în alte forme de artă – în principal în imprimatele japoneze. Arsène Alexandre avea o colecție interesantă de artă japoneză, iar prietenii săi – impresioniști recunoscuți al nivel mondial, au ținut în mâinile lor, probabil de multe ori, gravurile japoneze prezentate în expoziție și s-au inspirat din ele. Încercați să le priviți prin ochii lor.
Eveniment organizat de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în colaborare cu Art Expo SIA Letonia.
Adresă:
Târgu Jiu, str. Geneva, nr. 8
Program de vizitare:
09.00 – 17.00 (marți – vineri)
9.00-14.00 (sâmbătă-duminică)
Informații și rezervări:
Tel. 0253 212 044
Biroul de presă:
muzeulgorjului@gmail.com | Tel. 0253 212 044

Detalii

Începe:
10 iunie, 2022
Se termină:
28 august, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/muzeulgorj/posts/2157696694397147

Organizator

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare