Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Mureș: ATENȚIE, SE FILMEAZĂ! ERVIN SCHNEDAREK și cineamatorismul din Târgu Mureș dintre anii 1950 și 1989

29 august, 2019 - 12 octombrie, 2019

(RO) ATENȚIE, SE FILMEAZĂ!
ERVIN SCHNEDAREK și cineamatorismul din Târgu Mureș dintre anii 1950 și 1989

Ervin Schnedarek (1920–2008) a fost un cineast autodidact, care s-a instruit singur în lumea producției de filme în anii 1950, și a devenit legenda vie al cineamatorismului din Târgu Mureș. Cunoștințele de operatorie și le-a însușit prin studierea unei camere de filmat de 16 mm, demontat de pe un avion de luptă. La îneputul carierei sale a fost profesorul Școlii Proiecționiștilor de Filme din Târgu Mureș, urmând să devină profesorul de fizică al Casei Pionierilor din Mureș, în cadrul căreia a predat tehnica de fotografie, film și animație. Odată cu organizarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Mureș a fondat în cadrul acestei instituții Cineclubul Mureș și festivalul Ecranul Mureșean. Aceste cercuri și cinecluburi au făcut accesibile tehnicile de filmat înguste (8mm, 16mm), au devenit o alternativă de a învăța despre arta cinematografică, dar au constituit și o formă de socializare în perioada comunismului. După evenimentele din decembrie 1989 Ervin Schnedarek a fondat întreprinderea Studio 7 specializată pe producție de filme, iar popularitatea formateler video a rezultat dispariția formatelor de film înguste.
Expoziția spune povestea lui Ervin Schnedarek și a cineamatorismului din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate și o selecție de filme.
Colecția de filme a fost digitazată și prelucrată de asociația Arhiva Audiovizuală din Transilvania, iar materialul a fost contextualizat printr-o cercetare bazată pe interviuri de tip oral history.

Organizatori: Asociația Audiovizuală Transilvană, Muzeul Județean Mureș
Curator: Blos-Jáni Melinda
Colaboratori: Dózsa Endre, Mira Marincas, Molnár Ferenc, Németh Szabolcs Előd, Orbán János, Tóth Orsolya, Török Ádám, Újvári Dorottya
Mulțumiri: familia Schnedarek, Bálint Zsigmond, Erdélyi Lajos, Haáz Sándor, Hankó Attila Károly, Incze Péter, Keresztes Pál, Lakatos Róbert, Miholcsa Gyula, Simonffy Katalin, Szélyes Ferenc, Szőcs Edgár, Szőcs Tamás, Péter Margit, Puskai Sarolta, Toró Annamária.
Partener: Sapientia, Cluj Napoca, Muzeul Cineastului Amator
Realizat cu sprijinul: Fundația Communitas, Fondul Bethlen Gábor
Locație: Palatul Culturii, sala de expoziție de la etajul II.
Vernisaj: 29 august 2019, orele 18.00

 

(HU) KAMERA, FOROG!
SCHNEDAREK ERVIN és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950 és 1989 között

Schnedarek Ervin (1920–2008) önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, annyira jól, hogy Marosvásárhely filmes legendájává nőtte ki magát. Egy vadászrepülőből kiszerelt filmezőgéppel tanult meg filmezni, a Marosvásárhely Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanáraként. Később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan sikeres volt. A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban szocializációs lehetőséget biztosított. A kiváló pedagógiai és szervezőkészséggel rendelkező Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a Studio 7-et, a keskenyfilmet pedig felváltotta a videó.
A kiállítás fotókkal, filmkészítéshez kapcsolódó tárgyakkal és filmes válogatással mondja el, hogy mit jelentett amatőr filmesnek lenni a szocializmusban, majd hogyan lehetett vállalkozóként filmet készíteni az átalakuló társadalmi struktúrában.
Schnedarek Ervin hagyatékát Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel, és oral history interjúkkal göngyölítettük fel a Mozigépész Iskola, a Pionírház és a Szakszervezetek Házának a történetét.

A kiállítást követően két vetítéssel egybekötött beszélgetésre hívjuk meg a közönséget a Kultúrpalota kistermébe:
– augusztus 30-án, pénteken 17 órától a Pionírház filmköréről mesél Toró Annamária, Haáz Sándor és Puskai Sarolta. Vetítés a Pionírházban készített rövidfilmekből, animációkból
– augusztus 31-én, szombaton 17 órától a Szakszervezetek filmklubjáról mesél Miholcsa Gyula. Vetítés Miholcsa Gyula filmjeiből. 16 mm-es filmről is!

Szervezők: Erdélyi Audiovizuális Egyesület, Maros Megyei Múzeum
Kurátor: Blos-Jáni Melinda
Közreműködők: Dózsa Endre, Mira Marincas, Molnár Ferenc, Németh Szabolcs Előd, Orbán János, Tóth Orsolya, Török Ádám, Újvári Dorottya
Köszönet: Schnedarek család, RTV Magyaradás, Bálint Zsigmond, Erdélyi Lajos, Haáz Sándor, Hankó Attila Károly, Incze Péter, Keresztes Pál, Lakatos Róbert, Miholcsa Gyula, Simonffy Katalin, Szélyes Ferenc, Szőcs Edgár, Szőcs Tamás, Péntek Margit, Puskai Sarolta, Toró Annamária.
Partner: Sapientia, Kolozsvári Kar, Muzeul Cineastului Amator
Támogatók: Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap
Helyszín: Kultúrpalota, 2. emeleti kiállítótér
Megnyitó: 2019. augusztus 29. 18.00 óra

Detalii

Începe:
29 august, 2019
Se termină:
12 octombrie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Hartă Google