Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu-Mureș: expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei” la Muzeul de Artă

1 martie, 2019 - 30 iunie, 2019

Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, vineri, 1 martie 2019, ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.

Prilejuită de achiziționarea de către Muzeul de Artă din Târgu-Mureș a tabloului Odaia copiilor de Nicolae Tonitza (1886-1940), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza cât și în cea a altor artiști contemporani cu el, cum ar fi Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István şi alţii.

Expoziția va cuprinde pe lângă lucrările Muzeului din Târgu-Mureș, lucrări împrumutate cu generozitate de numeroase muzee importante din țară și din colecții private.

Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția dorește să investigheze problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte de îmbrăcăminte ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică.

De asemenea, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă cuprinzând file de manuscris, fotografii documentare, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă și, materiale audio ce evocă personalitatea artistului.

Un spațiu-atelier inedit va sublinia legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor. Cele 10 jocuri propun o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 10 ani.

Curatori: Ioana Vlasiu, Ioan Şulea, Cora Fodor, Dorel David Morar

Perioada expoziției: 1 martie – 1 iunie 2019

Palatul Culturii – aripa dreaptă, etaj II, Piața Victoriei nr. 1

Colaboratori:
– Bârlad: Muzeul “Vasile Pârvan“;
– Brașov: Muzeul de Etnografie;
– București:
– Muzeul Național de Artă al României,
– Muzeul Municipiului București,
– Biblioteca Academiei Române,
– Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”,
– Muzeul Național al Ţăranului Român
– Constanța: Muzeul de Artă;
– Craiova: Muzeul de Artă;
– Ploiești: Muzeul de Artă;
– Sibiu: Muzeul Național Brukenthal;
– Colecții private: Galeriile Artmark, Liviu Cojoc, Marian Spătariu și alții.

Detalii

Începe:
1 martie, 2019
Se termină:
30 iunie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Hartă Google