Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgu Mureș: Capsula Timpului – Atelier demonstrativ de conservare hârtie, joi, 13 ianuarie 2022

13 January

Joi, 13 ianuarie 2022, de la ora 17.00, vă invităm la Sediul Administrativ al Muzeului Județean Mureș (Etajul 3), în Laboratorul de Restaurare și Conservare Hârtie, pentru un eveniment muzeal unic intitulat Capsula Timpului – Atelier demonstrativ de conservare hârtie.
Intrarea este liberă.
Având în vedere contextul actual al restricțiilor datorate pandemiei, accesul la eveniment se va face doar pe bază de rezervare în prealabil la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).
Vor prezenta:
Erika Oniga (în limba maghiară) muzeograf și istoric de artă, Secția de Artă, Muzeul Județean Mureș
Călin Ovidiu Pop (în limba română) restaurator specializat pe piele și hârtie, Laboratorul de Restaurare și Conservare, Muzeul Județean Mureș
Ambii au făcut parte din echipa Muzeului Județean Mureș care a realizat procedura de deschidere a capsulei timpului din piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc în data de 22 noiembrie 2021, la Secția de Istorie și Arheologie din Cetatea Târgu-Mureș.
Toate piesele depuse în capsula timpului (cilindrul de sticlă, introdus într-un cilindru de cupru) au fost păstrate intacte. Cel mai important dintre aceste obiecte este documentul depunerii pietrei de temelie, scris pe pergament. Textul acestuia a fost redactat de profesorul Samu Lakatos, iar desenul reprezentând noua clădire a colegiului a fost realizat de către profesorul de desen, Károly Gulyás. Documentul a fost semnat de conducătorii eparhiei, membrii magistraturii colegiului, toți muncitorii colegiului, ingineri, maiștri și antreprenor. Documentul a fost înfășurat în ziare locale și budapestane.
Restaurarea este redarea semnificației inițiale a unui obiect, dar cu păstrarea patinei timpului. În restaurare trebuie să păstrăm un echilibru între ceea ce exista la început și cum și-a pus timpul amprenta asupra obiectului, fără să intervenim subiectiv asupra lui. În cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare se efectuează lucrări complexe de conservare-restaurare pe suporturi variate: lemn policrom, ulei pe pânză, hârtie, ceramică, piatră, metal. Aceste lucrări reprezintă procesul laborios ce precede orice activitate de expunere sau valorificare a obiectelor de patrimoniu, starea lor optimă de conservare reprezentând o condiție principală în acest sens, având, de asemenea, implicații directe și asupra unei activități adecvate de păstrare și depozitare.
🇭🇺 Csütörtöki rendezvényeink az új évben is folytatódnak!
2022. január 13-án, 17 órakor a Maros Megyei Múzeum Mărăști utcai székhelyén várjuk, a III. emeleten található papírrestauráló laboratóriumban az Időkapszula -Papírkonzerváló bemutatóműhely” című rendezvényünkre.
A belépés díjtalan.
A vírushelyzetre való tekintettel az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze a pr@muzeulmures.ro email címen, vagy a 0749912992 telefonszámon. A helyek száma korlátozott. (a terem kapacitásának csak 30%-a használható)
Bemutatja:
Oniga Erika (magyar nyelven), a Művészeti osztály muzeológusa és művészettörténésze
Călin Ovidiu Pop (román nyelven), a Konzerváló és Restauráló Laboratórium papír és bőrre szakosodott restaurátora
A Maros Megyei Múzeum képviseletében mindketten tagjai voltak a marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövébe helyezett időkapszula felnyitását végző csapatnak. Az időkapszula felnyitására 2021. november 22-én került sor a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében.
A rézhengerbe helyezett üveghengerben teljes épségben megmaradtak az oda elhelyezett tárgyi emlékek. Ezek közül a legfontosabb az alapkőletétel pergamenre (kutyabőrre) írt okmánya, melynek szövegét Lakatos Samu tanár írta, s a rajta lévő rajzot a kollégium új épületéről Gulyás Károly rajztanár készítette. A dokumentumot aláírták az egyházkerület vezetői, a kollégium elöljáróságának tagjai, a kollégium minden munkása, a művezető mérnökök és a vállalkozó. Ezt körülcsavarták az aznap megjelent helyi és budapesti újságokkal.
A restaurálás lényege a tárgyak eredeti rendeltetésének visszaállítása patinájuk megőrzése mellett. A tárgy eredeti állapotát és az idő hatását úgy kell egyensúlyba hoznunk, hogy nem avatkozunk bele szubjektíven a tárgy világába.
A Konzerváló és Restauráló laboratórium munkatársai változatos hordozókat állítanak helyre: színes fát, olajat vásznon, papírt, kerámiát, követ, fémet. Ez a fáradságos munka előzi meg a műtárgyak kiállítását, hiszen állaguk optimális megőrzése nemcsak bemutatásuk alapfeltétele, hanem megőrzésüké és tárolásuké is.

Details

Date:
13 January
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.