Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Mureș: Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez, care celebrează 30 de ani de francofonie în România

23 martie - 26 martie

Vă așteptăm la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez, care celebrează 30 de ani de francofonie în România. La Târgu Mureș, proiecțiile au loc la Muzeul Județean Mureș, Secția de Istorie – Sala Multimedia (Cetatea Târgu Mureș), între 23-26 martie 2023.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă încă o dată sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Biletele pot fi achiziționate direct de la casieria muzeului. Tarif unic: 7 lei.

Programul Festivalul Filmului Francez la Târgu Mureș cuprinde 4 filme – comedii, drame, thrillere, capodopere cinematografice pentru toate gusturile.

PROGRAM FFF @ Târgu Mureș

Joi, 23 martie, 20:00
LA NUIT DU 12 / NOAPTEA DE 12 (r. Dominik Moll)
Secțiune: Panorama Filmelor Anului
Cel mai Bun Film și Cel mai Bun Scenariu la Premiile Lumière (2023)
Filmul a avut premiera la Cannes 2022
Thriller, Polițist | Franța, Belgia | 2022 | 1h55

Sinopsis:

Mai devreme sau mai târziu, fiecare anchetator se confruntă cu o crimă nerezolvată, care îl bântuie. Pentru Yohan, care tocmai a fost numit detectiv șef în cadrul Brigăzii de Criminalistică din Grenoble, crima Clarei este un astfel de caz. Alături de echipa sa, el investighează viața și relațiile victimei, iar ceea ce începe ca o anchetă amănunțită se transformă rapid într-o obsesie. Suspecții nu încetează să apară, iar îndoielile lui Yohan continuă să crească. Un singur lucru este cert: crima a avut loc în noaptea de 12.

Vineri, 24 martie, 20:00
SAINT OMER, regia Alice Diop
Propunerea Franței la Premiile Oscar 2023
Dramă | Franța | 2022 | 2h02

Sinopsis:

La tribunalul din Saint-Omer, Laurence Coly, o tânără de origine africană, este acuzată că şi-a ucis bebeluşul de câteva luni, abandonându-l pe plajă în timpul mareei. La proces asistă Rama, o
scriitoare care vrea să dedice o carte cazului, într-o reinterpretare actuală a mitului Medeei. Dar, pe măsură ce procesul avansează, cuvintele acuzatei și declarațiile martorilor zdruncină certitudinile lui Rama. Pregătindu-se la rândul său să dea naștere unui copil, ea începe să se îndoiască de adevărul propriei sale experiențe cu maternitatea.

Sâmbătă, 25 martie, 20:00
PETITE NATURE / UN COPIL SENSIBIL (r. Samuel Theis)
Secţiune: Competiţia Tinere Talente – Lungmetraj
Dramă, Comedie | Franța | 2021 | 1h33

Sinopsis:

Johnny, în vârstă de zece ani, iese în evidență în cartierul dur în care locuiește: este sensibil, inteligent și are interese mult peste vârstasa. El observă cu curiozitate viața amoroasă tumultoasă a tinerei sale mame. Când un nou profesor, proaspăt venit din marele oraș, preia clasa lui Johnny, lucrurile încep să se schimbe. Domnul Adamski crede în Johnny și vrea să-i deschidă calea către o lume nouă.

Duminică, 26 martie, 20:00
LA SYNDICALISTE / SINDICALISTA (r. Jean-Paul Salomé)
Secțiune: Panorama Filmelor Anului
În selecția Festivalul de Film de la Veneția 2022
Dramă, Thriller | Franța | 2023 | 2h01

Sinopsis:

Filmul este inspirat de povestea adevărată a lui Maureen Kearney, președinta sindicatului unei multinaționale franceze din domeniul energiei nucleare și denunțătoarea unor afaceri ultrasecrete care au zguduit sectorul nuclear francez. Singură împotriva lumii, ea s-a luptat cu reprezentanții guvernului și cu liderii industriei pentru a scoate la lumină adevărul și pentru a apăra peste 50.000 de locuri de muncă. Viața ei este dată peste cap când este agresată violent în propria casă. Ancheta se desfășoară sub presiune, iar informații nou-apărute sădesc îndoiala în mintea anchetatorilor. La început victimă, Maureen devine suspectă.

Programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului
Francez în România regăsiți pe site-ul oficial al festivalului:
https://festivalff.ro/
Spotul celei de-a 27-a ediții a FFF: https://youtu.be/QoLYS9UM9Rw

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din
România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat la
nivel local de Muzeul Județean Mureș și Asociaţia K’Arte.

FB Event: https://fb.me/e/VFOcRZKA

Bon festival!

Detalii

Începe:
23 martie
Se termină:
26 martie
Eveniment Category:

Organizator

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Hartă Google