Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgu Mureș: expoziția EUGEN GÂSCĂ, Muzeul de Artă, 9 decembrie 2021-18 februarie 2022

9 December, 2021 - 29 April, 2022

Muzeul Județean Mureș alături de Galeria Quadro din Cluj-Napoca au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției EUGEN GÂSCĂ. Evenimentul va avea loc joi, 9 decembrie 2021, la ora 17:00, la Muzeul de Artă, în Palatul Culturii, aripa dreaptă, etajul II (Piaţa Victoriei, nr. 1, Târgu Mureș), cu participarea Cvartetului de coarde „Tiberius” al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.
Expoziția va fi deschisă publicului până la 18 februarie 2022, de marți până vineri, între orele: 09:00-16.00, sâmbătă și duminică, între orele: 09:00-14:30.
Intrarea la vernisaj este liberă. Accesul se face pe baza certificatului verde.
Eugen Gâscă a rămas toată viața cu nostalgia locurilor natale, a împrejurimilor transilvănene și mai ales a seducției râului Mureș. A întărit puternica legătură cu aceste locuri prin donația cuprinzând 60 de lucrări de grafică și pictură către Muzeul de Artă din Târgu Mureș. Ele dezvăluie debutul, evoluția și dezvoltarea sa estetică, câteva mari etape importante parcurse de autor. Cea inițială, de formare, de căutări și de înfiripare a stilului, cea a anilor ’50, a realismului pur, cu apel și la tematica istorică. Mai apoi, odată cu relaxarea anilor ’60 revenirea la căutări mai vechi, prelucrate, părăsirea concreteții și modificarea de accent, pus acum pe esențializarea formelor și a spațiului.
Lucrările sale, iconice astăzi, a căror tematică e redusă ca varietate, apar ca suprafețe de albastru infuzat de griuri calde sau reci, în care prezența umană sau a naturii închisă în linii modulate apare ca o expresie intimă a condiției sale, în esența ei, în simplitatea ei. Concentrate sunt și titlurile ce apar drept definiții generice ale unor stări, sentimente, atitudini, lucruri și legături fundamentale: Liniște, Iubire, Prietenie, Floare, Deal, Omul, Dans, Imponderabil, Plopii etc. Gama de culori este restrânsă, preferând albastrul care se corela foarte bine cu esențializarea, așa cum declara însuși artistul,: “Albastrul mi-a fost drag toată viața, și era normal ca simplitatea mea să meargă spre un ton general albastru….în simplificarea pe care o cerea subiectul propus sau de care eram de fapt stăpânit.”
A Maros Megyei Múzeum és a kolozsvári Quadro Galéria tisztelettel meghívja az EUGEN GÂSCĂ kiállítás megnyitójára 2021. december 9-én, csütörtökön 17:00 órától. Az eseményre a Művészeti Múzeumban kerül sor, a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén (Győzelem tér, 1 sz.). Közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Tiberius vonósnégyese.
A kiállítás 2022. február 18-ig látogatható keddtől péntekig 09:00-16.00, szombaton és vasárnap 09:00-14:30 óra között.
A belépés ingyenes és zöld igazolványhoz kötött.
Eugen Gâscă munkásságát végigkísérte a szülőföld iránti nosztalgia, az erdélyi tájak és főként a Maros folyó vonzereje. A Marosvásárhelyi Művészeti Múzeumnak adományozott 60 grafikájával és festményével tovább erősítette ezt a kötődést. Munkái hű tükrei a bemutatkozás, fejlődés és esztétikai kiforrottság időszakainak, a művész által befutott pálya egy-egy jelentős korszakának. A kezdeti, képzési időszak, a keresés, majd stílus szárba szökkenése, az ötvenes évek történelmi ihletettségű tiszta realizmusa, később a hatvanas évek lazításaival a korábbi kereséshez való visszatérés, a konkrétumtól való eltávolodás és a hangsúlyok eltolódása a formák és a tér jelentőségének kidomborítása felé mind-mind végigkövethetők.
Témájukban kevésbé változatos, mára ikonikussá vált munkái hideg vagy meleg szürkékkel átitatott kék alapként jelennek meg, amelyekben a modulált vonalakkal ábrázolt emberi és természeti jelenlét a maga lényegében és egyszerűségében, állapotának meghitt kifejeződéseként jelenik meg. A címek is tömörek, alapvető érzések, érzelmek, magatartások és kapcsolatok általános meghatározásaiként hatnak: Nyugalom, Szerelem, Barátság, Virág, Domb, Az ember, Tánc, Mérhetetlen, Nyárfák stb. A korlátozott színskála a kék iránti vonzalmat tükrözi, és kitűnően kifejezi a művész nyilatkozatában is kiemelt lényegre való törekvést: “A kéket egész életemben szerettem és természetes volt, hogy egyszerűségem egy általános kék tónus felé mutasson…. .az alany által megkövetelt, vagy inkább az engem uraló egyszerűsítési igyekezetben.”

Details

Start:
9 December, 2021
End:
29 April
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.