Loading Events
 
 
Joi, 18 noiembrie la Joia Muzeală #16
Laboratorul de Conservare și Restaurare, etajul II, Sediul Administrativ al Muzeului situat pe str. Mărăști, nr. 8A
17:00
Atelier demonstrativ, bilingv, în limba română și în limba maghiară.
Intrarea este liberă. Rezervări la telefon 0749 912 992.
ℹ️ În cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare se efectuează lucrări complexe de conservare-restaurare pe suporturi variate: lemn policrom, ulei pe pânză, hârtie, ceramică, piatră, metal. Aceste lucrări reprezintă procesul laborios ce precede orice activitate de expunere sau valorificare a obiectelor de patrimoniu, starea lor optimă de conservare reprezentând o condiție principală în acest sens, având, de asemenea, implicații directe și asupra unei activități adecvate de păstrare și depozitare. O documentare temeinică asupra structurii și compoziției chimice a obiectelor reprezintă preambulul absolut necesar în abordarea științifică profesionistă a lucrărilor. O serie de teste, investigații și analize de laborator vizează o mai bună cunoaștere a structurii intime a pieselor, a mecanismelor de degradare, a interacțiunii diferitelor materiale folosite pe parcursul intervenției. Această documentare este completată de o consultare și o interdisciplinaritate largă cu specialiști din domeniile istoriei, istoriei artei, arheologiei, arhitecturii, chimiei etc. Pe parcursul operațiilor se efectuează anamneza acestora, prin documentarea fotografică, realizarea unor schițe, desene, completarea unor fișe de restaurare cu consemnarea tuturor intervențiilor și materialelor folosite. Restauratorul intervine asupra pieselor într-un mod controlat, respectând anumite principii și norme de conservare în vigoare, astfel încât obiectele să se apropie cât mai mult de starea și mesajul lor inițial, durata lor de „viață” fiind astfel prelungită, de multe ori acestea fiind salvate de la un inevitabil colaps.
Csütörtökön, november 18-án Csütörtök a Múzeumban #16
a Múzeum Mărăști utcai székhelye, a II. emeleten található laboratórium
17:00 á á öé
Kétnyelvű bemutató műhely, román és magyar nyelven.
A belépés ingyenes.
ℹ️ A Konzerváló és Restauráló laboratórium munkatársai változatos hordozókat állítanak helyre: színes fát, olajat vásznon, papírt, kerámiát, követ, fémet. Ez a fáradságos munka előzi meg a műtárgyak kiállítását, hiszen állaguk optimális megőrzése nemcsak bemutatásuk alapfeltétele, hanem megőrzésüké és tárolásuké is.
A munkálatok szakszerű és tudományos elvégzésének első lépése a tárgyak szerkezetének és kémiai összetételének alapos vizsgálata. Számos teszt, vizsgálat és laboratóriumi elemzés által kerülünk közelebb a tárgyak belső szerkezetéhez, a romlási mechanizmusok megismeréséhez, a beavatkozás során használt különböző anyagok közötti kölcsönhatás feltérképezéséhez. Ezt az előzetes kutatást egészíti ki a történészekkel, művészettörténészekkel, régészekkel, építészekkel, kémikusokkal stb. folytatott interdiszciplináris eszmecsere. A műveletek során fényképes dokumentációval, vázlatok és rajzok elkészítésével, űrlapok kitöltésével állítjuk fel az anamnézist, és feltüntetünk minden beavatkozást és minden felhasznált anyagot. A restaurátor mértékkel, az érvényes konzerválási normákat és elveket szem előtt tartva avatkozik be, hogy a tárgyak minél közelebb kerüljenek eredeti állapotukhoz és üzenetükhöz. „Élettartamuk” ilyetén meghosszabbításával gyakran az elkerülhetetlen összeomlástól mentjük meg őket.

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *