Loading Events

« All Events

Tecuci: Exponatul luni aprilie 2022 la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: Mașina de cusut manuală PMZ

8 April - 30 April

EXPONATUL LUNII APRILIE
În cadrul proiectului cultural „Exponatul lunii” demersul muzeografic al lunii aprilie aduce în atenția publicului vizitator o piesă din patrimoniul cultural mobil, reprezentativă spunem noi pentru istoria științei și tehnicii, respectiv un exponat din sfera de interes a aparatelor de uz casnic – mașina de cusut de tip Kalinina fabricată la Uzina Mecanică Podolsk, după serie fiind o producție a anilor 50. Acest aparat a intrat în patrimoniul muzeului prin donația făcută de către artistul plastic Petrică Tulei.
Știm că cusutul manual este o îndeletnicire foarte veche care, nu de multe ori în istorie a evoluat ca formă de artă. Inventiv, omul a confecționat primele ace de cusut din oase sau coarne de animal iar firul de cusut credem că a fost realizat din tendine de animal. Mai târziu, in epoca bronzului apar primele ace de cusut din bronz cu gămălie apoi din fier.
De-a lungul timpului această îndeletnicire casnică a evoluat, crescând dorința de eficiență în arta cusutului. Tehnicieni și inventatori, au încercat să îmbunătățească tehnica asamblării prin fir a materialelor textile sau din piele, rezultatul încercării lor ducând la apariția mașinii de cusut.
Astăzi ne bucurăm de toate piesele vestimentare care le întâlnim in diferite magazine sau ateliere de profil, la modul în care anumite elemente decorative au fost prinse pe materialul textil sau la modul de realizare al cusăturilor impecabile și rezistente. Însă aceste „cantități” generoase de articole textile realizate în diferite ateliere de creație sau fabrici de profil au putut fi realizate cu ajutorul mașinii de cusut.
De fapt, invenția mașinii de cusut a dat practic un imbold domeniului confecțiilor, propulsându-l în topul celor mai prospere industrii ale prezentului.
Mașina de cusut care face obiectul acestei prezentări este un model Kalinina destul de popular in fosta URSS. Povestea acestei mașini de cusut Poldosk a început la sfârșitul sec XIX când, mașina de cusut Singer devenise foarte populară in URSS. Astfel Compania Singer a decis să-și deschidă propria întreprindere pe teritoriul Imperiului Rus, fiind pusă în funcțiune în anul 1902. Practic, aici se asamblau piesele originale germane ale mașinii de cusut Singer, calitatea produsului fiind unul de înaltă calitate. După revoluția din 1917, întreprinderea a fost „naționalizată” transformându-se în Uzina Mecanică Podolsk. Mai târziu acest produs a primit prefixul de „Kalinina”. Pe piață produsul a apărut sub denumirea „masina de cusut PMZ de tip Kalinina” fiind considerat un produs complet sovietic dar bazată pe aceeași mașină Singer. Dacă in perioada interbelică fabrica începuse să își producă singură piese componente ale mașinii de cusut (având propria turnătorie), mai târziu a început să producă echipamente pentru motociclete iar în perioada războiului (ca multe alte fabrici) au început să producă armament.
Mașina de cusut manuală PMZ, care face obiectul prezentării de față este unul dintre ultimele prototipuri produse, fapt stabilit prin aflarea anului de producție în baza seriei ce o are – 1959. În perioada de vârf a producției de serie a acestui aparat casnic a fost scos pe piață și un model electric.
Dacă interesul pentru acest model a scăzut și implicit pentru mașina de cusut ca atare, mai târziu, prin anii ’60 apare un nou model numit „Ghaika” care a fost gândită pentru a răspunde cerințelor vremii.
Bibliografie:
Muzeograf,
Daniela Alecsă
blank

Organizer

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.