Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Tecuci: expoziţia de carte veche „Valori bibliofile româneşti – Carte românească de învăţătură”

20 aprilie, 2018 - 31 mai, 2018

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” în colaborare cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”, Bârlad, Biblioteca Municipală „Ştefan Petică”, Tecuci, vă invită la vernisajul expoziţiei de carte veche „Valori bibliofile româneşti – Carte românească de învăţătură”, care va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 1200.
Expoziţia se încadrează în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul omagial al Făuritorilor Marii Uniri de la 1918 (declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române) dar şi în manifestările dedicate sărbătoririi patronului spiritual al oraşului Tecuci – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Printre cărţile expuse se numără Cazania lui Varlaam sau „Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an și la praznicele împărătești și la svănți mari“, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“. Este cea mai însemnată lucrare a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, unul dintre marii cărturari ai românilor şi un ctitor al limbii literare. Considerată de Nicolae Iorga, drept „opera cea mai populară a epocii noastre vechi“, cartea este tipărită în limba română cu alfabet chirilic, conținând 506 file, ilustrate cu multe gravuri de factură religioasă ortodoxă (scene biblice, chipuri de sfinţi), precum și frontispicii bogat decorate, viniete, inițiale ornamentale, podoabe de final etc.
„Cel mai însemnat monument al literaturii religioase la români, atât prin întinderea, cât și prin limba ei cea minunată” (A. D. Xenopol), Biblia de la Bucureşti, face şi ea parte din această expoziţie. Editarea Bibliei de la 1688 a fost un proces complicat, care trebuia să rezolve chestiuni de limbă şi de terminologie bisericească nemaiîntâlnite până atunci. Patronul cultural al Bibliei de la Bucureşti este Domnitorul Şerban Cantacuzino, care n-a avut şansa să vadă cartea în forma finală, aceasta fiind tipărită la începutul domniei lui Constantin Brâncoveanu.
Expoziţia poate fi vizitată între 20 aprilie – 31 mai 2017 la sediul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, strada 1 Decembrie 1918 nr. 36.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”

Strada 1 Decembrie nr. 36
Tecuci, judetul Galati, 805300
Tel./Fax: 0236/811672
Email: muzeultecuci@yahoo.com

Detalii

Începe:
20 aprilie, 2018
Se termină:
31 mai, 2018
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Hartă Google