- This event has passed.
Teleorman: Săptămâna porţilor deschise pe şantierele arheologice din Teleorman
12 august, 2008 - 16 august, 2008
Muzeul Judeţean Teleorman organizează în zilele de 12,13 şi 14 august „Săptămâna porţilor deschise” pe cele 4 şantiere arheologice din judeţ.
Vă invit să luaţi parte la acest eveniment şi totodată vă rog că până luni, 11 august, ora 12.00, să confirmaţi participarea în vederea asigurării mijlocului de transport.
Pentru informaţii suplimentare, mă puteţi contacta la numărul de telefon 0722 648 869. Pentru o bună comunicare, vă rog să-mi transmiteţi şi mie un număr de telefon la care să vă pot contacta.
O zi bună în continuare!
Corina Iordan
Marţi, 12 august, începând cu ora 10.00, îşi va deschide porţile vizitatorilor şantierul arheologic de la Turnu Măgurele. Cercetările au început aici de mai bine de 3 sapamâni, fiind vizate cetatea Turnu – unul dintre monumentele importante din trecutul istoric al Ţării Romaneşti, fortificaţie ce a făcut parte din sistemul defensiv al Dunării timp de peste 400 de ani – şi oraşul otoman din jurul acesteia. Lucrările arheologice se desfăşoară în cadrul proiectului „Aşezările civile şi fortificaţiile lor la Dunărea de Jos în sec. XIV-XIX”, proiect desfăşurat începând cu anul 2005, cu participarea Muzeului Judeţean Teleorman şi a Muzeului Brailei. Finanţarea aceastui proiect este asigura de către cele două instituţii muzeale participante, precum şi de către Ministerul Culturii şi Cultelor.
Responsabil de şantier este prof. Dr. Ionel Cândea de la Muzeul Brailei, iar din partea Muzeului Judeţean Teleorman participa drd. Ecaterina Tântareanu.
Un alt sit arheologic, care poate fi vizitat miercuri, 13 august, începând cu ora 10.00, este necropola geto-dacica de la Zimnicea. Munca de teren de aici s-a desfăşurat, într-o primă etapă, pe parcursul lunii mai şi va continua şi pe parcursul lunii august. Se urmăreşte cercetarea integrală a unei părţi a necropolei. Campania arheologica de la Zimnicea se desfăşoară în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti şi este susţinută financiar de către Primăria Zimnicea.
Responsabil de şantier este prof. Dr. Mircea Babes, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti. Din partea aceleiaşi instituţii participa drd. Anca Ganciu şi Cristina Muja, iar din partea Muzeului Judeţean Teleorman, Tiberiu Nica.
Joi, 14 august, începând cu ora 10.00, vizitatorii sunt aşteptaţi pe şantierul arheologic de la Vitanesti. Aici, a debutat la începutul lunii iulie a 15-a campanie de săpături arheologice. Timp de aproape şase săptămâni atenţia specialiştilor este îndreptată asupra aşezării gumelnitene de tip tell, aflată în punctul „Magurice”. Lucrările se desfăşoară în cadrul proiectului „Începuturile civilizaţiei Europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos”, al cărui obiectiv principal este cunoaşterea societăţii umane din sudul României între mileniile VI-IV î. Hr. Parteneri în acest proiect de cercetare: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Romanatiului Caracal, Muzeul Judeţean Buzău.
Tot joi, 14 august, începând cu ora 11.00, va putea fi vizitat şi şantierul arheologic de la Măgura, punctul Buduiasca-Boldul lui Moş Ivanus. Desfăşurat tot în cadrul proiectului „Începuturile civilizaţiei Europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos”, cercetările de aici vizează o aşezare datată în neoliticul timpuriu (cca. 6000 î. Chr.).
Responsabilul proiectului este dr. Radian Andreescu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a României. De la acelaşi muzeu participa drd. Katia Moldoveanu, iar de la Muzeul Judeţean Teleorman, drd. Pavel Mirea, Ion Torcica, Pompilia Zăhări şi Madalina Dumitru.
Finanţarea proiectului este asigura de către instituţiile muzeale participante, precum şi de către Ministerul Culturii şi Cultelor.
Toţi cei care vor fi prezenţi pe cele patru şantiere arheologice de pe raza judeţului Teleorman vor putea vedea cum se desfăşoară o zi din viata arheologilor şi vor putea cunoaşte aspecte ale muncii pe care o desfăşoară. Aceştia vor oferi informaţii despre cercetările în desfăşurare, despre siturile arheologice cercetate şi vor prezenta, totodată, cele mai interesante descoperiri din campania anului 2008.