Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Terni, Italia: Programul de promovare a patrimoniului cultural: “Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)”

29 November, 2010

Programul de promovare a patrimoniului cultural:

“Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia

(sec. XVIII–XIX)”

Parteneri:

– Institutul de Memorie Culturală – CIMEC

– Asociaţia culturală “Floarea Albastră” a comunităţii româneşti din Terni – Italia

– Primăria Terni.

Programul cultural prevede organizarea unei expoziţii multimedia (cu vernisajul în data de 1 Decembrie 2010, spre a celebra totodată Ziua Naţională a României) şi o masă rotundă (în data de 2 decembrie 2010) la Terni, ambele manifestări urmărind promovarea patrimoniului cultural şi iniţierea unui dialog real între factorii culturali, administrativi şi educaţionali din România şi Italia.

Tematica expoziţiei şi a mesei rotunde a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul mic al acestor lăcaşe de cult transformându-le în repere arhitecturalo–iconografice.

Un motiv în plus pentru alegerea acestei locaţii din regiunea Umbria a constituit-o faptul că în cadrul comunităţii din Terni există un număr relativ mare de români (circa 3 % din totalul populaţiei urbane locale), iar această acţiune culturală va contribui la o mai bună cunoaştere a patrimoniului românesc şi la un dialog interetnic fructuos.

Această expoziție va putea fi vizitată și în Oltenia, în anul 2011, prin acordul oferit cu deosebită amabilitate de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Pe pagina web http://terni.cimec.ro (versiuni: română, italiană și engleză) sunt accesibile mai multe informații legate de proiect, urmând să fie adăugate rezultate și imagini ale acestor evenimente, dar și prezentarea comunității românilor din Terni.

Persoană de contact: analist-istoric Aurelia Duțu (aurelia@cimec.ro).

clip_image005

Details

Date:
29 November, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , , ,

Organizer

CIMEC – Institutul de Memorie Culturală
View Organizer Website

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.