Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Terni, Italia: “Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)”

13 December, 2010

clip_image003

Programul de promovare a patrimoniului cultural:

“Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)”

Parteneri:

– Institutul de Memorie Culturală – CIMEC

– Asociaţia culturală românească “Floarea Albastră” din Terni

– Primăria Terni.

Program finanțat de Institutul Cultural Român

Programul cultural a prevăzut organizarea unei expoziţii multimedia (deschisă în perioada 1-10 decembrie 2010) şi o masă rotundă (desfășurată în data de 2 decembrie 2010) la Terni-Italia, ambele manifestări urmărind cunoașterea și promovarea patrimoniului cultural românesc. Tematica a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie.

Expoziţia a fost structurată astfel: în prima sală a fost prezentată regiunea Oltenia (mănăstiri, piese de ceramică şi port popular, arhitectură populară, monumente, peisaje şi fotografii de săteni de la 1930 şi 2010), în a doua sală exterioare ale bisericilor cu pictura murală din Oltenia şi în a treia sală tematica iconografiei  din picturile murale. În fiecare sală, imaginile video şi audio, pe lângă panourile explicative, au adus informaţii suplimentare. Toate textele au fost redactate în română şi italiană, catalogul având un rezumat şi în limba engleză.

La masa rotundă,  pentru familiarizarea publicului italian cu specificul picturilor murale ortodoxe din Oltenia au fost susţinute următoarele prezentări:

– Prof. univ. dr. Ioan Opriş (Universitatea “Valahia” din Târgovişte/Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti) – Oltenia Simbolurilor

– Cercet. şt. I dr. Tereza Sinigalia (Institutul de Istoria Artei “George Oprescu” din Bucureşti)  – Iconografia picturilor murale din bisericile ortodoxe din Oltenia

– Conf. univ. dr. Ioana Gabriela Beldiman (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti) – Portrete de ctitori în bisericile pictate din Oltenia și efigii pictate pe pânze

– Cercet. şt. III dr. Constantin Ciobanu (Institutul de Istoria Artei “George Oprescu” din Bucureşti) – Surse literare ale profețiilor înțelepților și sibilelor din antichitate în pictura murală din sec XVIII-XIX.

– Elena Murariu (expert restaurator) Restaurarea bisericii Viorești din județul Vâlcea;

– Dr. Cristian Luca, lector – Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi –Filozofii Antichităţii in iconografia crestina – Filozoful in pictura murala exterioara a bisericilor din Oltenia

Din partea administrației italiene a vorbit Domnul Simone Guerra, consilier local pentru activități culturale – Primăriei Terni.

Imagini din expoziție

Panourile foto

Catalogul expoziției

Imagini evenimente

Mai multe informații: http://terni.cimec.ro/

Această expoziție poate fi vizitată în România, la Muzeul Țăranului Român (vernisaj 6 ianuarie 2011) şi în Oltenia (în anul 2011).

Persoană de contact: analist-istoric Aurelia Duțu (aurelia@cimec.ro).

Details

Date:
13 December, 2010
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , ,

Organizer

CIMEC – Institutul de Memorie Culturală
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.