Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Expoziția de gravură Bica Natalia Veronica „SILUETA Reconfigurarea formei prin culoare”

4 iunie, 2018 - 18 iunie, 2018

SILUETA

Reconfigurarea formei prin culoare

VERNISAJ: 7 IUNIE 2018, ORA: 19:00

Spațiul expozițional Centrul Multifuncțional, Bastionul Theresia/ str. Hector nr. 4, corp C

„Dorind să-și astâmpere setea în ape de izvor, o altă sete i s-a născut: pe când bea, răpit de frumusețea chipului văzut în unde, se îndrăgostește de ceea ce nu era corp, ci numai umbră, căreia speranța lui îi dădea viață.”

Plasată în zona graficii generată de numite tehnici clasice, silueta ca formă incertă se reconfigurează într-o zonă experimentală a gravurii contemporane. Conceptul lucrărilor are ca sursă de inspirație procedeul „Silhouette”(Silueta) utilizat către sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, o modalitate autentică şi simplă de portretizare prin trasarea conturului pe un fundal alb care astfel va reda fidel umbra.

Depășind anumite concepte tradiționale de reprezentare ale acestei tehnicii, definită ca formă concretă de o singură tonalitate, în general de culoare închisă pe un fundal deschis, s-a optat pentru îmbogățirea expresivității spațiului vizual printr-o dinamică caracteristică elementelor de limbaj plastic, atât grafic cât și cromatic. Diversele tehnici utilizate au reprezentat și contextul unor experiențe care sugerează un nou spaţiu vizual.

Formele expresive și liniile simple care definesc siluetele reprezintă o exlatare a subiectelor ce se regăsec și sunt pregnante în special în lucrările lui Egon Schiele sau Gustav Klimt și la un nivel conceptual în suportul teoretic și lucrările lui Mark Rothko.

Principalele efecte explorate sunt: proiecția umbrei, relația dintre plin și gol, structură și modul, perspectivă sau atmosferă.Percepția formelor vizuale este determinată de distribuirea elementelor în spațiu și orientarea lor pe diferite planuri, distanță, unghi și lumină. Umbra proiectată în vederea obținerii unor efecte grafice devine o extensie a elementelor care există într-o stare bidimensională în spațiu, astfel conceptul de siluetă pendulează între concret și efemer și devine martorul inefabil al existenței materiale.

 

Expoziția va fi deschisă publicului între 4 și 18 iunie 2018

 

 

Vă așteptăm cu drag!

 

Details

Start:
4 iunie, 2018
End:
18 iunie, 2018
Event Category:

Organizer

Centrul Multifuncțional Bastion – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Centrul Multifuncțional Bastion – Timișoara
Str. Hector nr. 4 (Bationul Maria Theresia, corp C),
Timișoara, Timiș Romania
+ Google Map