Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii aprilie 2022 la Muzeul Național al Banatului | Rozariu cu cinci răni confecționat din os

1 April - 30 April

Rozariu cu cinci răni confecționat din os
Cercetarea arheologică preventivă a MNAB în Dudeștii Noi (2020-2021) a scos la iveală o necropolă creștină romano-catolică de la mijlocul secolului al XVIII-lea cu 300 de morminte, ordonate de-a lungul străzii Dealului. Au fost recuperate rozarii, cruciulițe, medalioane, semne de pelerinaj și alte motive de credință populară creștină.
Cel mai frumos artefact descoperit este acest rozariu (fragmente) din os sculptat și perforat.
Ajutoare pentru rugăciune, mătăniile, au proliferat începând cu secolul al XVI-lea. Un singur exemplar al așa-numitului Rozariu cu cinci răni confecționat din os, o particularitate răspândită în sudul Germaniei și Europei, a fost găsit în mormântul cu nr. 79/2021.
Ce este un rozariu? La început se numea „paternoster șnur” și se folosea când se spunea rugăciunea „Hail Fifty” sau „Psaltirea Mariană” (50 de „Ave Maria”).
Cuvântul „rozariu” (rosarium – latină), a avut doar sensuri profane până în secolul al XIII-lea, desemnând colecții de poezii sau, simplu, o coroniță de trandafiri adevărată. Termenul de rozariu a început să fie folosit pentru rugăciunea celor 50 de „Ave Maria” începând cu mijlocul secolului al XIII-lea.
Coarda de rugăciune creștină își are originea în mănăstiri. Încă din secolele al III-lea, pustnicii din deșert își înnodau corzi pentru a putea număra rugăciunile repetate. În secolul al VI-lea și irlandezii făceau la fel. Corzile de rugăciune erau de mare ajutor pentru călugării laici care trebuiau să recite pe de rost un anumit număr de rugăciuni în loc de psalmii prescriși, deoarece nu știau să citească. Deoarece rugăciunea „Tatăl Nostru” era cea mai frecventă, șnurul a primit numele de „cordonul paternoster”.
Rozariile au avut, în timp, forme variate: de la simple cordoane de cânepă cu noduri, la semințe de fructe înfiletate, mărgele de lemn, lanțuri cu mărgele de sticlă, perle de nucă sau pietre prețioase. De-a lungul istoriei, au existat rozarii cu modele foarte prețioase care au fost oferite cadou. (P. Benno Mikocki și Josef Bauer; Der Rosenkranz – Rhythmus des Himmels, Sankt Ulrich Verlag)

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.