Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Timișoara: Exponatul lunii decembrie 2022 la Muzeul Național al Banatului | CASCĂ DE TIP ARMET CU VIZIERĂ MOBILĂ PENTRU ARMURA DE CAVALER (SEC. AL XV-LEA)

6 decembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022

Exponatul lunii Decembrie
CASCĂ DE TIP ARMET CU VIZIERĂ MOBILĂ
PENTRU ARMURA DE CAVALER
(SEC. AL XV-LEA)
🤺Coiful/casca apare destul de devreme printre elementele echipamentul militar, fiind conceput pentru protecţia capului. Încă din perioadele timpurii au apărut coifuri realizate din bronz, care au putut proteja eficient cea mai sensibilă parte a corpului uman. Coifurile au fost concepute de aşa natură, încât în partea inferioară erau prevăzute cu un element care proteja ceafa şi gâtul, iar în partea superioară, alte componente metalice protejau fruntea, pomeții şi urechile.
💂‍♀️Casca desemnată a fi exponatului lunii Decembrie 2022 este de tipul ”Armet”, cu creastă, având o vizieră mobilă realizată dintr-o singură bucată, cu respirator cu găuri circulare şi eliptice dispuse radial. Tipologic vorbind, casca este un subansamblu al unei armuri de cavaler de tipul „Schott-Sonnenberg”, model utilizat în spațiul german în a doua jumătate a sec. al XV-lea și în primele decenii ale sec. al XVI-lea. Armura din colecția MNaB este o replică, fiind realizată cel mai probabil în sec. al XIX-lea pentru decorarea unor castele sau palate.
🤺Armura a fost achiziționată în anul 1936, în timpul directoratului lui Ioachim Miloia, de la Francisc Sáfrán, în schimbul sumei de 4.500 lei, din bugetul municipalității orașului Timișoara.
✨Vă invităm să aflați mai multe despre cască și armura pe site-ul nostru: mnab.ro.

Detalii

Începe:
6 decembrie, 2022
Se termină:
31 decembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial/photos/a.1489578261321202/3303446936600983/

Organizator

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare