Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii ianuarie 2022 la Muzeul Național al Banatului | Topor hallstattian din fier

10 January - 31 January

Exponatul Lunii Ianuarie Topor hallstattian din fier
Toporul, utilizat atât ca unealtă cât și ca armă, reprezintă una din cele mai vechi invenții ale omului. Acestea au fost confecționate inițial din piatră, evoluând treptat spre modele din cupru, bronz și fier. Obiectul prezentat cu acest prilej reprezintă un topor din fier, încadrat în categoria așa-ziselor „topoare cu aripioare” (ger:Armchenbeile, eng: Winged axes), datate în prima epocă a fierului (secolul al Vll-lea a.Chr.). Piesa a fost descoperită în anul 2013 în timpul cercetărilor arheologice preventive de la Cornești-larcuri (corn. Orțișoara, jud. Timiș). Cu acest prilej a fost cercetat un tronson consistent din valul al patrulea al fortificației datate la sfârșitul epocii bronzului. Toporul a fost descoperit în nivelurile superioare ale umpluturii șanțului acestui inel de fortificare, sugerând astfel și umplerea lentă a acestei structuri, după abandonul ei.
Din punct de vedere al funcționalității, astfel de piese au suscitat numeroase discuții în literatura de specialitate, fiind considerate fie unelte, fie arme.
Având o lungime aproximativă de 19 cm și o lățime maximă, în zona lamei, de aproape 4 cm acesta este îndoit pe axa longitudinală având o formă semilunară. Forma împreună cu aripioara reprezintă alegeri de ordin practic, acestea ajutând la înmănușarea în coadă a acestuia.
text si foto Rares Muntean

Bibliografie:

Adrian Ursuțiu, Piese de bronz și fier în context cu ceramic Basarabi din Transilvania, în Studii de Istorie Antică. Omagiu profesorului loan Glodariu, Cluj-Napoca, 2001, p.7-16.
Anke Wesse, Die Ărmchenbeile der Alten Welt, Bonn, 1990

Details

Start:
10 January
End:
31 January
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.