Loading Events
 
 
˜”*°• Patine de os din perioada neolitică •°*”˜ (8000 – 5000 î.e.n)
❄️Iarna este unul dintre cele mai îndrăgite anotimpuri, adulții și copiii bucurându-se de săniuș, schi sau patinaj. Însă, până în trecutul nu foarte îndepărtat, acestea erau utilizate ca mijloace de transport pentru a ușura supraviețuirea pe timp de iarnă. Chiar și în prezent, în țara noastră sunt folosite la activitățile din unele gospodării din zonele de deal și munte.
🧐Primele patine au fost realizate în urmă cu câteva milenii și arătau foarte diferit de patinele elegante pe care le cunoaștem astăzi. Acestea erau realizate din oase de animale, iar descoperirile arheologice din Europa indică faptul că patinele reprezintă printre cele mai vechi metode utilizate de om pentru transport, deja cu 3000 de ani înaintea erei noastre.
🧐Astfel de artefacte arheologice au fost descoperite în situri din Europa Centrală și de Nord, cercetările arătând că utilizarea lor ca patine pentru picior sau sanie a fost larg răspândită, dar nu se știe exact unde și de ce au început oamenii să practice aceste metode de transport. Cert este că în urmă cu 5000 de ani, în aceste zone, oamenii se străduiau să supraviețuiască condițiilor severe de iarnă, fiind astfel puțin probabil ca patinajul să apară ca un mijloc de a-ți petrece timpul liber, așa cum este cunoscut astăzi, fiind utilizate mai degrabă pentru a ușura pe timp de iarnă, vânătoarea și călătoriile peste lacuri și râuri.
🧐Pentru realizarea acestor patine, au fost folosite în general oase de la picioarele unor mamifere, cel mai des folosite fiind cele ale cailor, vacilor și oilor, fiind prelucrate pentru alunecare prin aplatizarea unei părți și realizarea unor orificii oblice, orizontale sau perpendiculare, pentru a le fixa de picior sau sanie.
🧐Astfel de artefacte au fost descoperite și pe teritoriul actual al României, un exemplu fiind cele din colecția Muzeului Național al Banatului, care datează din preistorie. Obiectele expuse au fost descoperite în Banat, două dintre acestea la Sânnicolaul Mare (stânga) și au fost realizate din metarsiene de cal (Equus caballus), iar celelalte fiind descoperite la Parța (dreapta) și realizate din metacarpiene de vacă (Bos taurus).
Text, foto: 👩Ionela Slejiuc, muzeograf

Details

Start:
4 January, 2021
End:
31 January, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *