Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii martie 2024 la Muzeul Național al Banatului: Cartea „Concionum de tempore”

4 martie - 31 martie

📚 Exponatul lunii martie: Cartea „Concionum de tempore”
🕰️Suntem încântați să vă prezentăm exponatul lunii, o veritabilă capodoperă a tiparului și spiritualității secolului al XVI-lea: cartea „Concionum de tempore”, o reeditare a colecției de predici ale călugărului dominican Luis de Granada.
🌟 Despre autor și opera sa
Luis de Granada, născut în 1504 în Granada, Spania, și decedat pe 31 decembrie în Lisabona, Portugalia, a fost un predicator important al secolului al XVI-lea. Volumul „Concionum de tempore” (tradus „Prelegeri despre timp”) a fost tipărit în 1581 la Antverpiae, la celebra tipografie Ex officina Christophori Plantini Architypographi Regij, marcând o piatră de hotar în literatura religioasă.
🖋️ Detalii tehnice impresionante
Această tipăritură rară se remarcă prin calitatea execuției: cerneală tipografică neagră pe file de 14 x 8,5 cm, legată în scoarțe de carton multistratificat, cu o cusătură efectuată continuu pe gherghef, patru nervuri geminate și două lănțișoare marginale. Coperta din piele de vițel maro roșcat, ornamentată cu imprimare la cald cu foiță aurie, adaugă un plus de valoare și estetică.
🔍 Restaurarea minuțioasă
Restaurarea acestui prețios volum s-a efectuat în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare al muzeului, punând accent pe fiecare detaliu: de la desprăfuire și curățare umedă, până la consolidarea legătoriei și completarea zonelor deteriorate, fiecare pas a fost efectuat cu grijă și respect pentru original.
🖋️Vă invităm să descoperiți mai multe despre această bijuterie a colecției noastre și despre procesul său de restaurare accesând textul complet aici: https://mnab.ro/…/concionum-de-tempore-prelegeri…/.

Details

Start:
4 martie
End:
31 martie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=423638883512397&set=a.206673021875652

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website