Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: Expoziţia Colecţia Körmendi-Csák

3 September, 2011 - 30 October, 2011

În avanpremiera celei mai mari expoziţii de artă modernă maghiară găzduită în România, la Muzeul de Artă din Timişoara ( Palatul Baroc) în perioada 9 septembrie-31 octombrie a.c., vă trimitem prezentul comunicat de presă de contextualizare a acestui eveniment excepțional.

Precizăm că Expoziţia Colecţia Körmendi-Csák conţine lucrări de pictură, grafică, sculptură, basorelief, ceramică sau mozaic semnate de artişti maghiari în activitate în secolele XX şi XXI: Tihamér Gyarmathy, Jenő Kerényi, Zoltán Szabó Angyalföldi, István Birkás, Zsuzsa Katona şi mulţi alţii.

Curatorul expoziţiei este semnatarul consideraţiilor despre Galerie, eminentul critic de artă maghiar Wehner Tibor.

Cele peste 250 de lucrări vor putea fi admirate în perioada sus-menționată, zilnic între orele 10-18 (lunea inchis).

Cu stimă,

Bogdan Nadăştean

Compartiment Relaţii Publice

Muzeul de Artă Timişoara

0256-491592

www.muzeuldeartatm.ro

Colecţia de artă plastică întemeiată de avocata Anna Körmendi şi arhitectul Máté Csák, îngrijită de fiul lor, istoricul de artă Ferenc Csák – la început s-a preocupat şi de opere de artă din secolul XIX şi XX, apoi şi-a concentrat interesul din ce în ce asupra celei de a doua jumătăţi a secolului XX precum şi asupra lucrărilor de artă de la cumpăna veacurilor XX-XXI şi primul deceniu al noului mileniu.

Istoria de aproape trei decenii a Galeriei Körmendi, fac parte din fenomenele unice ale artei maghiare moderne constituită din elemente aparte, unice şi excepţionale totodată. Colecţia Colecţiei Körmendi-Csák înseamnă o colecţie particulară de excepţie, o galerie de artă conformă cu o organizare iscusită, devenită un veritabil forum expoziţional ce prezintă evenimente de mare ţinută, sintetizând a istoriei artei moderne maghiare. Primul album de artă editat în 1997, conţinea o selecţie a colecţiei, fusese tipărit în trei limbi şi oferea analiza competentă a operelor prezentate, După această dată, numeroşi colecţionari şi-au alcătuit prima colecţie serioasă pe baza indicaţiilor furnizate de soţii Körmendi-Csák.

Colecţia reprezintă indiferent de preferinţe stilistice, activitatea maeştrilor proeminenţi şi definitorii pentru arta maghiară a secolului XX — Jenő Barcsay, Béla Gruber, Tihamér Gyarmathy, Jenő Kerényi, Mihály Schéner, Gellért Orosz, Oszkár Papp, Lajos Sváby, József Baska, András Rá — evidenţiind curentele dominante ale artei contemporane maghiare şi confruntându-se şi cu lumea creaţiei “maeştrilor solitarii: Zoltán Szabó Angyalföldi, István Birkás, Gábor Dienes, László Fehér, Krisztián Frey, Magda Gádor, László Gyémánt, Zsuzsa Katona, Ignác Kokas, Sándor Nagy, Ildikó Várnag).

Selecţii ale colecţiei au fost prezentate publicului amator de artă în numeroase expoziţii temporare din ţară şi străinătate. Aş aminti printre altele expoziţia din 1992, de la Wiesbaden, de la Parlamentul Regional Hessen şi de la Bonn, în 1994 de la Hannovra, în Grossburgwedel, în 1997 de la Geneva, la sediul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale a ONU urmată în 1998 de expoziţia de la Viena, din sediul ONU, urmată în 2001 de expoziţia de la Tallin şi în 2005-2006 de o serie de expoziţii în galerii naţionale şi muzee din oraşele Eisenstadt, Košice, Pilsen, Mircurea Ciuc, Sfântul Gheorghe sau București.

Wehner Tibor

Details

Start:
3 September, 2011
End:
30 October, 2011
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.