Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Timișoara: expoziția de artă japoneză ,,Celebrities of the Floating World 2022”, 28 ianuarie – 22 aprilie 2022

28 ianuarie, 2022 - 22 aprilie, 2022

Muzeul Național de Artă Timișoara, în colaborare cu Societatea de Avocați ,,Șerban și Asociații”, Ambasada Japoniei în România, Asociația Culturală ,,Pictor Octavian Smigelschi” și Consiliul Județean Timiș organizează, în perioada 28 ianuarie – 22 aprilie 2022, expoziția de artă japoneză ,,Celebrities of the Floating World 2022”.
La începutul anului 2022, muzeul nostru are onoarea de a găzdui această valoroasă expoziție, care se deschide la Timișoara după un periplu național strategic, în care evenimentul a mai fost găzduit în 2021 de Muzeul Național al Literaturii Române din București și Muzeul de Artă Brașov.
Cele aproximativ 150 de lucrări sunt provenite exclusiv din colecția avocatului George Șerban și sunt create de cei mai importanți artiști Ukiyo-e.
Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginație, cultura scrisă, tradiție și documentare este surprinsă de liniile fine care țes elegant felul în care realitatea este captată și transmisă în timp.
Perioada culturală surprinsă în proiectul „Celebrities of the floating world 2022” este 1603-1868, cunoscută ca Epoca Edo, o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospețime economică, stabilitate socială și politică din istoria Japoniei.
Selecția de lucrări care coabitează în spațiul dedicat expozițiilor temporare de la parterul și subsolul Palatului Baroc este structurată cu trimitere directă la marile teme ale culturii japoneze Edo, și anume: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeții, shunga și peisajul.
Vernisajul expoziţiei „Celebrities of the Floating World 2022” va avea loc vineri, 28 ianuarie 2022, orele 14:00 în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, din Piața Unirii, nr. 1.
În cadrul vernisajului, alături de discursurile curatorilor Alexandru Chituță și Andreea Foanene, va avea loc un tur ghidat al expoziției, oferit publicului de colecționarul George Șerban.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 ianuarie – 22 aprilie 2022 și va fi deschisă de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.
Reprezentanții restaurantului Suppa Bar vor oferi publicului prezent supa tradițională japoneză pentru degustare, iar librăria Cărturești va expune o selecție de cărți și produse nipone.
Participarea la eveniment este gratuită.
Rugăm publicul să respecte, pe durata vernisajului și a vizitării muzeului, măsurile de combatere a îmbolnăvirilor COVID-19 și regulile de distanțare socială.
Organizatori: Muzeul Național de Artă Timișoara, Asociația „Șerban și Asociații” Societate civilă de avocați, Ambasada Japoniei în România, Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Consiliul Județean Timiș
Parteneri: Universitatea Politehnică din Timișoara, Biblioteca Universității Politehnice, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Muzeul Național Brukenthal, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Centrul de Cultură și Artă Timiș, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul de Artă Brașov, Clubul Sportiv Sam-Sho, Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo, Discover Timiș.
Sponsori: Dinamica Intelligent Distribution, Crama Aramic, Restaurant Suppa Bar, Cofetăria Timeea.

Detalii

Începe:
28 ianuarie, 2022
Se termină:
22 aprilie, 2022
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare