Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: Muzeul de Artă – expoziţie Transformidable

1 August, 2008 - 24 August, 2008

Muzeul de Artă Timişoara organizează vineri, 1 august 2008, ora 18.00, vernisajul expoziţiei de fotografie, colaje şi pictura “Transformidable!”. Mai multe despre artistele germane care vor expune între 1 şi 24 august la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1 Timişoara.

Transformidable!

Tranziţii între fotografie, instalaţii şi pictură

Tendinţele actuale ale transformării şi transferului tehnicilor artistice şi mesajelor vizuale, în special în montaj şi colaj, constituie tema acestei expoziţii. Neologismul “transformidable” se referă la experienţa conflictuală a privitorului, marcată de uimire şi admiraţie în faţa acestor lumi vizuale şi de şoc în faţa rupturilor conţinute în fotografii.

Apariţia fotografiei la sfârşitul secolului XIX a condus către o redefinire a artei, odată cu funcţiile mimetic-reproductive ale artelor frumoase. Colajele şi fotomontajele unor artişti ca John Heartfield, Kurt Schwitters şi Hannah Höch stau mărturie pentru începutul acestor reflecţii adânci asupra modalităţilor artistice care au influenţat major istoria artei secolului XX. Relaţia dintre noile tehnologii (fotografie, film, media), pe de o parte şi folosirea principiilor acestora de aplicare artistică (sau refuzul deliberat de a o face), pe de altă parte se dovedeşte extrem de complexă.

În timpurile noastre, posibilităţile de multiplicare rapidă ale fotografiei, filmul, montajul şi colajul, în formele analogic şi digital, conduc la o paleta largă de forme compuse şi combinaţii de conţinut.

Această expoziţie se concentrează în mod deliberat pe relizările a patru artişti şi modalităţile diferite de a aborda tehnici şi câmpuri semantice ale transformării între mediile artistice ale picturii, fotografiei şi instalaţiei, folosind această prezentare inovativă şi variată pentru a exprima tendinţele generale de transformare din societatea contemporană.

Expoziţia conţine lucrări ale artistelor Sabine Dehnel (născută în 1971 la

Ludwigshafen, locuieşte la Wiesbaden şi Berlin), Barbara Flatten

(născută în 1970 la Koln), Ruth Habermehl (născută în

1969 la Landau, locuieşte la Leipzig) şi Verena Landau (născută în

1965 la Düsseldorf, locuieşte la Leipzig).

În privinţa formării şi abordării artistice, cele patru prezintă legături cu pictura figurativă. Însă fiecare foloseşte fotografia, montajul şi instalaţia pentru a chestiona critic şi a submina presupusa reproducere fidelă din propriile lucrări. În acest sens, ele explorează fotografia folosind montajul şi pictura, iar pictura folosind fotografia şi decorul tridimensional.

Artistele au suprapus fotografia şi pictura, însă fiecare dintre ele abordează diferit această tehnică. Acest lucru este realizat prin folosirea unor metode de producere a imaginii şi receptare a imaginii.

Peste tot observăm o mixtură deliberată şi subtil dozată a diferitelor grade de realitate. Contrar colajelor de inceput de secol XX, scopul acestor lucrări nu este de a utiliza montajul ca principiu estetic structural, ci de a concentra atenţia asupra relaţiei imanente a artei cu realitatea, ca temă de sine stătătoare.

Aceste lucrări sunt uşor identificabile ca artefacte ce abordează posibilitatea de comunicare a realităţii prin artă.

Jörg Katerndahl, curatorul expoziţiei

Details

Start:
1 August, 2008
End:
24 August, 2008
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.