Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: Muzeul de Artă Timişoara – expoziţie Anton Schmidt

19 September, 2008 - 19 October, 2008

Muzeul de Arta Timisoara organizeaza vineri, 19 septembrie 2008, ora 13.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1, vernisajul expozitiei “Anton Schmidt – Un arhitect banatean de dimensiuni europene”.  Expozitia pregatita de muzeograful Elena Miklosik contine proiecte ale arhitectului din prima jumatate a secolului XIX, lucrari aflate in colectia de grafica a Muzeului de Arta Timisoara.
Expozitia va fi deschisa pana in data de 19 octombrie, putand fi vizitata zilnic intre orele 10-18, exceptand lunea.

Va asteptam!

Cu stima,
Bogdan Nadastean
Inspector Relatii Publice,
Muzeul de Arta Timisoara

Un nume astăzi uitat sau ştiut de prea puţini: Anton Schmidt (1786-1863).
Arhitect, îi spunem astăzi, însă el fusese doar meşter constructor, Baumeister. Venind de la Arad, a obţinut diploma de meşter şi titlul de cetăţean al oraşului Timişoara în anul 1815. A onorat comenzile armatei ridicând o seamă de cazărmi în interiorul zidurilor. Toată viaţa lui a visat să poată înălţa palate în admiratul stil al Renaşterii italiene. Parte din aceste vise s-au realizat – la o scară mai redusă. A proiectat şi a construit „case domneşti” şi de raport, în stil neoclasic, în cartierul Iozefin, Maiere (Elisabetin) sau în satele din Banatul istoric. A călătorit în Europa Centrală şi Italia desenând palate şi biserici măreţe. Din cauza sistematizării oraşului de la începutul secolului XX majoritatea construcţiilor proiectate şi ridicate de acest bine pregătit arhitect, serios om de afaceri, care a modelat faţa modernă a oraşului Timişoara, a fost dărâmată. Casa Strohmayer, Biserica evanghelică din Timişoara, clădirea Muzeului din Pančevo (cândva Palatul Consiliului Orăşenesc), a Spitalului din aceeaşi localitate, încă existente, mărturisesc câte ceva din bogata activitate a arhitectului din prima parte a secolului al XIX-lea.
Prin donaţia uneia dintre fiicele sale, o parte din planurile clădirilor semnate de Anton Schmidt, a intrat în colecţia de grafică a muzeului din Timişoara constituind o documentaţie orientativă pentru ceea ce a creat arhitectul în decursul celor 45 de ani de activitate.

Elena Miklosik, muzeograf

Details

Start:
19 September, 2008
End:
19 October, 2008
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.