Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: Muzeul de Artă – vernisaj Milos Sobajic

26 February, 2010 - 12 March, 2010

 

Muzeul de Arta Timisoara inaugureaza seria minivernisajelor-donatie cu unul dintre cei mai importanti artisti sarbi contemporani: MILOS SOBAJIC.

Lucrarea sa, Territoire, va fi expusa publicului timp de 2 saptamani in holul de la etajul al 2-lea al Palatului Baroc din Timisoara.

Vernisajul va avea loc vineri, 26 februarie a.c., de la ora 17, la Palatul Baroc din Piata Unirii. Va prezenta Marcel Tolcea.

“Sobajic impinge logica picturii contemporane inspre consecintele sale extreme. Se spune ca violenta formala, generalizata, cere o rigoare a tratamentului “clasica”. Extremismul si decadenta, ca urmare a acestuia, nu se manifesta ca si in secolul al XIX-lea prin placere, ci printr-o brutala negatie a “celuilalt”; participa la dinamica unei arte care speculeaza propria sa moarte. Pictura contemporana doreste propria sa moarte, aneantizare. Violenta operei lui Picasso, continuata de Dali, De Kooning sau Bacon, nu reprezinta efectul – sau marturia – unei epoci, ci finalitatea acelei arte care, sub denumirea de moderna, contemporana sau actuala, sau sub diversele sale etichete – expresionism, pop-art, etc. – avanseaza inspre propriul suicid. Dali sau Picasso l-au anuntat, insa ei s-au indepartat de acest drum prin intermediul indirect al suprarealismului (si al clasicismului catolic), cel de-al doilea, datorita artei clasice pe care a reinnoit-o. Descendenti din Velasquez si Goya, la ei oroarea nu distruge arta, marea lor pictura stapaneste uratenia, caci prin intermediul lor intotdeauna se exprima umanitatea.

Sobajic insusi ajunge la marginea abisului. Ramane totusi in traditia acelora care, la finalul marilor epoci ale artei, reafirma ideea neantului. Este chiar provocarea pe care o ridica creatia: de a readuce in discutie negarea totala, haosul” (Peter Handke)

Cu stima,

Bogdan Nadastean

Compartiment Relatii Publice

Muzeul de Arta Timisoara

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
26 February, 2010
End:
12 March, 2010
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.