Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Timişoara: vernisajul expoziţiei Leon Vreme – Poetica Luminii

8 iunie @ 23:55 EEST

afis Vreme

Muzeul de Artă Timişoara, în colaborare cu Calpe Gallery, organizează marţi, 17 noiembrie a.c., la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1, vernisajul expoziţiei

Leon Vreme – Poetica Luminii

În deschidere, va prezenta artistul Ciprian Radovan.

Poetica Luminii reprezintă o retrospectivă a carierei artistice de peste de peste 60 de ani a prolificului pictor timişorean. Leon Vreme s-a format la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, promoţia 1957. După încheierea studiilor, a revenit la Timişoara, concentrându-se pe cariera de artist şi profesor la Liceul de Arte Plastice. Arta sa se îndreaptă spre zona cnstructivistă, abstract şi redefinirea realităţii în domeniul vizual. Lucrările sale se regăsesc în numeroase expoziţii şi colecţii din Europa şi S.U.A. A primit numeroase distincţii, între care Premiul Naţional pentru Pictură în anul 2003.

„Leon Vreme se înscrie printre artiştii timişoreni, care prin experiment au ajuns la un stil, la o formă proprie de expresie, la o caligrafie modulată dezvoltată în plan şi în profunzime cu ritmuri de linii pozitive şi negative ca într-un clişeu fotografic. Referinţele figurative se ataşează semnelor sale şi fără să vrea el le animă cu o violenţă dinamică ce determină mişcarea prin linii directoare care străbat paralele, orizontale sau în diagonală, suprafaţa tabloului. Ştiinţa sau originalitatea picturii sale constă în posibilitatea de a organiza logic raportul liniilor şi culorilor. Culoarea are o preţiozitate în textura tabloului, puţin monocromă în ansamblu, deşi uneori culoarea are degradeuri, nuanţe şi tonuri cautate la infinit. El îşi lasă mâna antrenată liber şi spontan ca în maniera tasiştilor, culoarea inundând suprafaţa tabloului, ţâşnind uneori, bogată în luminozitate, în transparenţa griurilor şi în vibraţia culorilor. Leon Vreme urmareşte cu rigoare compoziţia refuzând să adopte un principiu artistic foarte strict. Pictura sa, în sine, nu demonstrează nimic în afara stării artistului şi a intimităţii ritmului liniilor, ca un labirint ce n-are nici început nici sfârşit” Mircea Deac – Afirmări.


Expoziţia de la Muzeul de Artă Timişoara va fi deschisă publicului până în data de 8 decembrie a.c. şi poate fi vizitată zilnic între orele 10-18 (luni închis).

Muzeul de Artă Timişoara

tel. 0256-491592

fax. 0256-491582

www.muzeuldeartatm.ro

Detalii

Dată:
8 iunie, 2023
Oră:
23:55 - 23:56 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: