Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Tradiții și costume din Dăișoara” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea

11 februarie, 2023 - 30 aprilie, 2023

„Tradiții și costume din Dăișoara” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea
Muzeul de Etnografie Brașov deschide sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția „Tradiții și costume din Dăișoara”.
Expoziția prezintă „Mersul pe scoverzi”, o secvență ritualică premergătoare nunții, care avea loc la casa mirelui. Cu această ocazie, tineretul și viitorii miri mergeau la joc, fiind împreună pentru ultima dată în postura de fecior și fată. După joc, fata (împreună cu două-trei verișoare, uneori și cu o soră mai mare căsătorită) mergea la casa feciorului. Aici erau așteptate de către familia mirelui cu mâncare gătită, iar la final se serveau gogoși, care în zonă se numesc scoverzi.
În completarea acestei secvențe, expoziția aduce în atenția publicului și varietatea costumelor de sărbătoare din localitatea Dăișoara, din colecția particulară a lui Florin Bucuțea. Mireasa se deosebea de celelalte fete prin accesoriile de pe cap: peste „creață” și „cârpa de rozor”, i se adăuga „coarda”, o coroană confecționată din flori artificiale colorate și beteală argintie.
Expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” de la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

Detalii

Începe:
11 februarie, 2023
Se termină:
30 aprilie, 2023
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul de Etnografie Brașov
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea
Str. Republicii, nr. 191
Rupea, Brașov Romania
+ Hartă Google