Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Tulcea: expoziția lunii martie – lucrarea lui Max Arnold, Peisaj oriental

26 aprilie @ 23:57 EEST

Max Arnold, Peisaj oriental
Max Arnold, Peisaj oriental

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii Martie la Muzeul de Artă


Pe parcursul lunii martie, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea lui Max Arnold, Peisaj oriental, aparținând Colecției de pictură modernă și contemporană.

 

Arnold Mendel Wechsler, în unele documente Max Wexler Arnold, cunoscut ca Max Arnold, se naşte în 1897, în Iaşi.

Înscrierea la Şcoala de Belle Arte din oraşul natal, la clasa profesorilor Gheorghe Popovici şi Octav Băncilă, reprezintă doar primul pas al formării sale artistice, studiile ieşene fiind completate de tânărul artist la Institutul Superior de Belle Arte din Roma, timp de un an (1920).

Mai mult decât formarea de tip instituţionalizat, Max Arnold preferă „şcoala” studiului după natură, în numeroasele sale călătorii, fie prin realizarea de peisaje cu străzi, splaiuri, consemnate de cronicarii din epocă drept peisaje pline de mişcare, atmosferă şi lumină, fie prin realizarea de portrete, capete de studiu expresive, ce se bucură de cea mai înaltă consideraţie.

Perioada petrecută la Paris, începând cu 1928-1929, îi va prilejui studierea picturii clasice franceze (Nicolas Poussin, Claude Lorrain, Chardin) a romanticilor (Delacroix), însă marea descoperire a lui Arnold a constituit-o arta lui Cézanne. În capitala Franţei vizitează muzeele, academiile din Montparnasse şi face parte din École de Paris. Îl mai atrag Van Gogh, Bonnard şi în mod deosebit Matisse, preţuindu-l totodată pe Picasso, Soutine şi Maillol. De la Paris, călătoreşte în Belgia unde cunoaşte operele pictorilor flamanzi (Bruegel, Van Eyck). În anul 1937 vizitează Veneţia, la invitaţia profesorului Nicolae Iorga, continuând cu Anglia, de unde se întoarce cu foarte multe lucrări, apoi Olanda, în 1938.

Activitatea expoziţională constituie poate cea mai fecundă preocupare a artistului, de la debutul, deja din timpul studenţiei de la Iaşi, la Salonul Oficial (1916), fiind cel mai tânăr artist expozant, până la manifestările de succes la care a participat, dintre care cele mai reprezentative sunt: Expoziţia din Sala Mozart (1922), unde prezintă aproximativ 90 de lucrări în ulei, pastel, creion şi acuarelă, Expoziţia de Artă Românească deschisă la Bucureşti (1927) şi Salon des Tuilleries, unde expune frecvent începând cu anul 1929, participând totodată cu lucrări și la Saloanele Oficiale din Bucureşti.

Moare la București, în 1946.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Detalii

Dată:
26 aprilie, 2024
Oră:
23:57 EEST
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,