Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Tulcea: Lucrarea lunii mai 2022 la Muzeul de Artă Tulcea: ”Fata de la Dunăre” (xilogravură în culori pe hârtie albă, 8/10,), realizată în 1964 de către Eva Cerbu (1924 – 2008).

2 mai, 2022 - 31 mai, 2022

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați
LUCRAREA LUNII MARTIE 2022
la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, invită publicul să aprecieze lucrarea ”Fata de la Dunăre”(xilogravură în culori pe hârtie albă, 8/10,), realizată în 1964 de către Eva Cerbu (1924 – 2008).
Lucrarea face parte din colecția de grafică a muzeului și va putea fi vizionată numai în luna mai.
”Elevă a lui M. H. Maxy, pe tot parcursul existenței claselor de desen și pictură conduse de el în anii 40, Eva Cerbu, născută Siegler, a asimilat și dezvoltat principiile esențiale, moderne ale învățământului acestui pictor avangardist. Pentru formarea sa au avut importanță, de asemenea cursurile de specializare urmate sub conducerea lui Al. Ciucurencu în anii ’50.
Eva Cerbu rămâne în primul rând ca portretistă, nu în sensul neaparat al referirii la anumite persoane cunoscute, ci ca făuritoare a unei lumi populate de ființe, care, oricât de imaginare ar fi, fac parte din lumea experienței sale și, în cele din urmă, se integrează și în a noastră. Peisajele tratate în imaginile sale sunt strâns legate de făpturile portretizate de ea și nu pot fi judecate decât în raport cu ele. Figurile sale au osatura constructivă a geometrizării moderne, îmbinată cu singularizarea tipurilor și universurilor lor sufletești. Translația de la pictura in ulei – pe care o abandonează relativ repede – la gravura în lemn și linoleum, se sprijină pe caracterizări în conture abrupte, colțuroase, sintetice, amintitoare ale gravurii expresioniste germane. În perioada deplinei maturizări, desenul ei se îmbogățește cu noi tipuri de delimitare a volumelor, mai învăluitoare, integrând direcții mai ample, venite în sprijinul unor portretizări cu înclinații meditative și definiții bogat nuanțate. Folosind un amalgam cu totul personal de tehnici – pastel, pastel gras, tuș, guașe, tempera, cărbune – ea creează o magmă picturală de rară expresivitate în materialitatea ei originală, concurând din plin la configurarea universului său personal. Figurile Evei Cerbu rămân prezențe puternice, greu de înlăturat, cu gânduri și stări de spirit indefinibile și totuși cu mare impact asupra privitorului. Ele nu pot fi uitate.”

Detalii

Începe:
2 mai, 2022
Se termină:
31 mai, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/icemtulcea/posts/5143759355684518

Organizator

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea
Telefon:
0240 513231
Email:
relatiipublice@icemtl.ro; icemtl@icemtl.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Tulcea
Str. Grigore Antipa nr. 2
Tulcea, Tulcea 820017 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare