Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: Lucrarea lunii martie 2024 la Muzeul de Artă Tulcea: EVA” (bronz, sfârșitul secolului al XIX-lea), Frederic Storck (1872-1942).

3 martie - 31 martie

În luna MARTIE 2024, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, publicul poate admira „EVA” (bronz, sfârșitul secolului al XIX-lea), al cărei autor este Frederic Storck (1872-1942).

”Exponatul face parte din colecția de sculptură a muzeului și este prezentat în expoziția permanentă intitulată „Arte și influențe în Dobrogea”.

Statueta reprezintă un nud de femeie, ilustrarea clasică a temei biblice Adam și Eva, în care primii oameni au fost izgoniți din Rai (oferirea mărului de către Eva lui Adam).” 

”În opera lui Frederic Storck întîlnim o împletire armonioasă între elemente ale stilului clasic cu cele moderne. Practica o artă moderată ca viziune, cu ușoare stilizări, în care urmărea îndeosebi perfecțiunea formei și expresia lăuntrică, eleganța compoziției. Meticulos și indemânatic, a fost un artist cu solide cunoștințe de anatomie și mari calități profesionale, de o rară conștiinciozitate; lucra cu o plăcere de artizan medieval, căuta un echilibru al maselor în spațiu, ajungînd cel mai adesea la o finisare minuțioasă a detaliilor. «Crezul meu estetic este frumosul expresiei și se sprijină pe credința morală și spirituală, pentru că numai frumosul te transpune, te înalță», declara sculptorul. Opera lui reprezintă o încercare de a uni spiritul clasic cu o concepție realistă, în accepția dată pe atunci acestei noțiuni; nu urmărea o copie exactă a naturii, oricît ar fi fost de seducătoare, ci căuta să simplifice formele, uneori pînă la esență, în cazul statuetelor.” (Mihalache, Marin. „Sculptorii Storck”, București: Meridiane, 1975, p. 104)

 

Surse: https://web.facebook.com/photo?fbid=3585162445035510&set=a.1558208641064244 , https://bjastrasibiu.ro/frederic-storck-150-de-ani-de-la-nastere/

Details

Start:
3 martie
End:
31 martie
Event Categories:
,

Organizer

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea
Phone
0240 513231
Email
relatiipublice@icemtl.ro; icemtl@icemtl.ro
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Tulcea
Str. Grigore Antipa nr. 2
Tulcea, Tulcea 820017 Romania
+ Google Map
View Venue Website